Hlavní obsah

Státní zastupitelství zbrzdilo vyšetřování kauzy Opencard

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové z protikorupční policie chtěli podle zjištění Práva v uplynulých týdnech naplno rozjet vyšetřování kauzy spojené s pražskou kartou Opencard, ale státní zástupce jejich snahu zbrzdil hned v počátku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zrušil jim totiž jejich rozhodnutí o zahájení trestního řízení v této věci, což je institut, který dává policii v začátcích vyšetřování do rukou širokou paletu nástrojů. Teprve po tzv. zahájení úkonů totiž vyšetřovatelé mohou např. vyslýchat zainteresované lidi, vyžadovat si znalecké posudky nebo zabavovat věci důležité pro vyšetřování, případně zadržet podezřelé osoby.

„Můžu potvrdit, že nám policie doručila opatření o zahájení úkonů v trestním řízení, které státní zástupce zrušil jako předčasné a neodůvodněné,“ řekla k tomu Právu mluvčí pražského Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Zároveň doplnila, že žalobce policii uložil, aby k celé kauze sehnala další informace a aby přitom spolupracovala i s ministerstvem financí a Úřadem na ochranu hospodářské soutěže.

Státní zastupitelství se případu věnuje

Mluvčí protikorupčního útvaru Roman Skřepek se nechtěl ke zrušení zahájení úkonů trestního řízení vyjadřovat. „Provádíme šetření a shromažďujeme všechny dostupné podklady. Po jejich důkladném vyhodnocení rozhodneme o dalším postupu,“ uvedl pouze mluvčí.

Odmítl, že by stanovisko státního zástupce znamenalo zametení kauzy pod koberec. „To v žádném případě nehrozí, nadále se případu intenzívně věnujeme,“ poznamenal Skřepek.

Trestní oznámení v souvislosti s kartou Opencard podala v prosinci loňského roku pražská opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková (nez.).

Reklama

Výběr článků

Načítám