Hlavní obsah

Česko ponořené do inverze budou olizovat sněhové jazyky

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Počasí v nejbližších dnech bude mít převážně inverzní charakter. Musíme se proto připravit především na nízkou oblačnost a zhoršené rozptylové podmínky. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Meteorologové navíc varují před tvorbou sněhových jazyků a závějí.

Foto: Profimedia.cz

Inverzní počasí vydrží až do počátku příštího týdne.

Článek

Dobrou zprávou naopak je, že sníh bude v nižších polohách odtávat postupně, a povodně proto zatím nehrozí.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal výstražnou informaci na nebezpečí tvorby závějí a sněhových jazyků. Výstraha platí pro čtyři kraje od čtvrtku do pátečního večera. Konkrétně se týká kraje Vysočina a dále Pardubického, Jihomoravského a Olomouckého kraje.

Tvorba jazyků a závějí bude souviset s jihovýchodním prouděním, které bude na místech s prachovým sněhem vytvářet sněhové jazyky a závěje.

Přes den bude nad nulou

"Zatímco přes den budou nejvyšší teploty stoupat až ke třem stupňům Celsia, v noci bude i nadále mrznout, mohou se proto objevit zmrazky či náledí," doplnila Honsová.

V pátek bude převážně zataženo s nízkou oblačností, vyskytovat se mohou i slabé sněhové přeháňky. "Nemělo by však napadnout více než jeden centimetr nového sněhu," uvedla Honsová.

Ranní teploty se budou pohybovat mezi nulou a minus čtyřmi stupni Celsia, přes den se rtuť teploměru dostane na minus jeden až tři stupně Celsia. V 1000 metrech nad mořem bude teplota zhruba dva stupně Celsia.

Prakticky stejné počasí s identickými teplotami by mělo vydržet i o víkendu a na počátku příštího týdne. Objevit se mohou mrznoucí mlhy a i v dalších dnech se může objevit občasné sněžení.

Povodně zatím nehrozí

Dagmar Honsová dodala, že v současnosti leží v Česku kolem 60 litrů sněhu na metr čtvereční.

"Díky teplotám nad bodem mrazu bude sníh odtávat postupně, zhruba pět centimetrů za den," uvedla s tím, že jde o takřka ideální vývoj. Zatím by tak neměly hrozit povodně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám