Hlavní obsah

Těžařský lobbing může Bursíkovi zlomit vaz

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor s premiérem Janem Fischerem a těžařskou firmou Czech Coal nejspíš rozhodne o dalším osudu bývalého předsedy zelených Martina Bursíka v politice. A může ho zničit. Vydělal si půldruhého miliónu za rady, jak prolomit těžební limity, které nyní tak vehementně brání.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Bursík (Strana zelených) vysvětluje novinářům důvody, proř obvinil ve Sněmovně vládu Jana Fischera.

Článek

Majitelé dolů si totiž stojí za svým. Podle nich Bursík v letech 2000–2003 radil tehdejším vlastníkům Mostecké uhelné (MUS), tedy společnostem Appian Group a Synergo Group mimo jiné s tím, jak prolomit územní limity pro těžbu uhlí, které se týkají stamiliónů tun této suroviny.[celá zpráva]

Za konzultace dostal 1,5 miliónu

Za konzultace tehdy dostal od těžařů celkem 1,5 miliónu korun. Tuto sumu Bursík nezpochybňuje, ale popírá, že šlo o prolomení limitů. Poradenství podle Czech Coal probíhalo formou osobních konzultací s jednatelem firmy Ecoconsulting, tedy s Bursíkem.

„Představitelé objednatele, Petr Pudil a Jan Dobrovský, již médiím potvrdili, že předmětem těchto konzultací byly mimo jiné otázky spojené se strategickým záměrem Mostecké uhelné zpřístupnit zásoby hnědého uhlí za územními limity k budoucímu využití,“ napsal v e-mailu zástupce Czech Coal Radek Stavěl.

Bursík přitom ve stejné době radil také ministerstvu životního prostředí. Teď zvažuje, zda bude kandidovat do Sněmovny, což mu nabízejí ústečtí krajští zelení.

Bursík: Chtějí mě zdiskreditovat

Bývalý šéf zelených opakovaně popřel, že by s těžaři konzultoval prolomení limitů či byl ve střetu zájmů, tedy jakýmsi „dvojitým agentem“. To označil za absurdní už vzhledem ke své dvacetileté práci.

Bursík upozornil, že předseda dozorčí rady Czech Coal Dobrovský nepředložil žádný argument. „Šlo o to dovést Bursíka k tomu, aby přestal klást nepříjemné otázky, zdiskreditovat ho, aby tato kauza skončila,“ uvedl Bursík.

Ministerstvu životního prostředí radil v době, kdy ho vedl lidovec Lubor Ambrozek, ten se k věci zatím nevyjádřil, má vypnutý mobilní telefon.

Na otázku ČT, zda sedí částka 1,5 miliónu, kterou měl od těžařů inkasovat za rady, Bursík odpověděl: „Já myslím, že je úplně v pořádku za práce, které byly tři roky.“ Bursík trvá na tom, že radil například s využitím biomasy, s liberalizací trhu či s rekultivací uhelných pánví.

„Výsledkem mé práce na ministerstvu životního prostředí v době, kdy jsem také konzultoval této firmě (MUS), bylo prosazení scénáře energetické politiky, který se lišil od scénářů ministerstva průmyslu v tom, že zachovával územně-ekologické limity těžby,“ řekl Bursík. Postavili se za něj i představitelé ekologických organizací.

Spolupráce s těžaři je prý v oboru normální

Bursíka podpořil například někdejší Ambrozkův tajemník Daniel Vondrouš, nyní programový ředitel Hnutí Duha. „Pan Bursík mluví pravdu a já mu v tomto věřím,“ řekl. Podle něho se v oboru těžko hledá někdo, kdo nikdy nespolupracoval s žádnou energetickou firmou. Ministerstvu prý nevadilo, že měl Bursík tuto zkušenost.

Celý spor začal už minulý týden, kdy Bursík ve Sněmovně obvinil premiéra Jana Fischera, že podléhá těžařské lobby. Důvodem bylo, že vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu ze Sněmovny stáhla návrh horního zákona, který by prolomení limitů ztížil. Na to ostře reagoval Fischer: „Mám-li vás i nadále považovat za slušného člověka, žádám vás tímto o veřejnou omluvu.“[celá zpráva]

Bursík svou kritiku vlády opírá mimo jiné o skutečnost, že hlavním Fischerovým poradcem je někdejší ministr Vladimír Mlynář, který je přítelem Dobrovského. Mlynář na Bursíkovu adresu poznamenal: „Mě na tom překvapilo, že v době, kdy byl poradcem ministra Ambrozka, současně pracoval pro uhelnou společnost. Přijde mi absurdní, aby mě obviňoval z nějakého lobbismu.“

Postaví se Paroubkovi?

Spory by se mohly protáhnout i do předvolební kampaně. Ústečtí zelení se totiž rozhodli otevřít kandidátku. Podle informací ČTK by se měl stát lídrem právě Bursík, který se po porážce zelených v loňských eurovolbách rozhodl stáhnout z politiky, nedávno však připustil, že přeci jen kandidovat bude.

Na původně schválené kandidátce je lídrem na Ústecku předseda poslanců SZ Přemysl Rabas. Právě v Ústeckém kraji leží obce, kterým hrozí likvidace kvůli těžbě. V regionu přitom kandidují jako lídři například šéf soc. dem. Jiří Paroubek či zakladatel Strany práv občanů Miloš Zeman, za ODS pak Petr Gandalovič.

Podle předsedy organizace v Ústeckém kraji SZ Petra Klepiše ale Bursík váhá, zda vůbec kandidovat, a to právě kvůli útoku, kterému čelí ze strany těžařů. „Události posledních dnů mohou to celé ovlivnit, je to ze strany Czech Coal špinavý útok,“ uvedl Klepiš.

Bursík včera kandidaturu nepotvrdil, ani nevyvrátil. „Všechny možnosti zůstávají otevřeny,“ řekl novinářům. Šéf zelených Ondřej Liška uvedl, že očekává, že se Bursík rozhodne do pátku, tedy do konání stranických konferencí, které se v sobotu a v neděli uskuteční Praze a v Ústí. Nevyloučil ani, že by sám mohl vést pražskou kandidátku.

„To je úplně otevřené, objevila se taková spekulace. Já ji nebudu komentovat,“ řekl Liška. Zatím je lídrem SZ v Jihomoravském kraji.

Do Bursíka se opřela i ČSSD

Do Bursíka se ve středu pustila i soc. dem. „Nevím, zda Martin Bursík někdy usiloval o prolomení těžebních limitů, nicméně jeho smluvní závazek s Mosteckou uhelnou skutečně podezřelý je,“ uvedl v prohlášení stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek.

Upozornil, že Bursíkovo tvrzení, že radil v otázkách spoluspalování biomasy „je velmi podezřelé, neboť sepsal smlouvu s MUS v roce 2000, tedy v době, kdy ještě neexistoval zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů“.

„Ten jsme s Martinem Bursíkem začali připravovat koncem roku 2002. Kromě toho MUS ani žádné zařízení na zpracování biomasy neměla a dosud nemá,“dodal Petržílek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám