Hlavní obsah

Anonymní rodička předala svá dvojčata Fondu ohrožených dětí

Praha

Novorozená dvojčata převzali v úterý večer pracovníci Fondu ohrožených dětí (FOD) od matky, která si přála zůstat v anonymitě. Obě miminka budou zatím na novorozeneckému oddělení pražské Fakultní nemocnice Bulovka, sdělila předsedkyně fondu Marie Vodičková. Podle ní jde o šesté a sedmé dítě, které FOD anonymně převzalo od matek po utajeném těhotenství a porodu.

Článek

FOD s ohledem na matku nebude zveřejňovat pohlaví dvojčat. Žena kontaktovala fond nejdříve e-mailem. Ostatní matky, které takto řešily svou situaci, zatím  volaly přímo na krizový telefon. Uvedly, že babybox nemají v dosahu.

Děti mají být brzy předány osvojitelům

"Primář byl mile překvapen perfektním ošetřením dětí. Jedná se o zdravá a krásná miminka s porodní váhou 3,09 a 2,55 kilogramu. Doufáme, že dvojčátka budou přímo z porodnice předána do péče budoucích osvojitelů," uvedla Vodičková. Dodala, že si to tak přeje matka dětí.

Dvojčata pracovníkům fondu předala na veřejném prostranství ve velké zavazadlové tašce, dobře a teple oblečená, s dostatečným přívodem vzduchu, popsala situaci Vodičková.

Ženy, které se o své dítě nemohou z nějakého důvodu postarat, mohou v Česku využít na 30 schránek pro uložení novorozence, takzvaných babyboxů, nebo mohou kontaktovat FOD na lince 776 833 333.

FOD funguje od roku 2001

Prvním dítětem předaným FOD byla v roce 2001 v Kroměříži Adéla, o tři roky později v Olomouci Lucie, v roce 2005 byl v Brně odložen chlapec, který dostal jméno Petr, a o rok později v Praze holčička Kristýna. Loni v březnu pak opět v Olomouci FOD převzal chlapce Jiřího.

Dříve se podle Vodičkové objevily dohady, zda není svěření dítěte fondu nezákonné. "Nakonec i policejní prezidium souhlasilo s tím, že FOD má pověření k výkonu sociálně-právní ochrany dětí," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám