Hlavní obsah

Sněmovna se pohádala kvůli údajné korupci při pronájmu gripenů

Novinky, Luděk Fiala
Praha
Aktualizováno

Poslanci mají ve středu na programu zhruba dvě desítky bodů, mezi nejdůležitější z nich patří zvýšení mateřské, proplácení prvních tří dnů nemoci. Hned ráno ale vystoupil poslanec ODS Petr Nečas, který v souvislosti s vývojem kolem údajné korupce při pronájmu letounů gripen požádal o zařazení tohoto bodu. Od ČSSD si vysloužil obvinění z obstrukcí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas navrhl

Článek

Zprávu ministra vnitra o vyšetřování údajné korupce v kauze stíhaček gripen nakonec poslanci zařadili jako poslední bod středečního jednání, přičemž Sněmovna odhlasovala, že může jednat i po 21. hodině.

Minulý pátek britský protikorupční úřad SFO obžaloval bývalého agenta koncernu BAE, rakouského obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, a to právě kvůli korupci kolem plánovaných dodávek stíhaček Jas-39 Gripen do České republiky, Maďarska a Rakouska.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka následně obvinil občanské demokraty z obstrukčního jednání. ODS se podle něj bojí, že se podaří prosadit protikorupční zákony, zpřísnění regulace hazardu či zrušení anonymních akcií. „Podívejte se na ty pokrytce!“ hřímal Sobotka a navrhl zařadit gripeny jako poslední bod až po projednání už zařazených bodů.

Sněmovna má nabitý program

Sněmovna by se měla od rána zabývat komunistickým návrhem na proplácení celé nemoci a zvýšení mateřské.

Poslanci také mají volit předsedy tří vyšetřovacích komisí - k údajnému obstarávání kompromitujících materiálů na poslance, k prorůstání organizovaného zločinu do politiky a aféře s udělováním titulů na plzeňské právnické fakultě.

Odpoledne mají poslanci na programu hlavně první čtení. Zabývat se mají třeba návrhy ČSSD na změnu loterijního zákona, zavedení daňové progrese, zákaz anonymních akcií a zákon na regulaci lobování.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna dala šanci vyšší mateřské

Sněmovnou ve středu prošel v prvním čtení návrh levicových poslanců vrátit mateřskou na loňskou úroveň. Návrh projednají výbory. Sněmovna následně odhlasovala,...

Sněmovnu ovládly obstrukce a osočování

Poslanci v pátek pokračovali v lednové schůzi Sněmovny. Poté, co se ve středu podařilo levicovým zákonodárcům prosadit na pořad schůze drtivou většinu svých...

Výběr článků

Načítám