Hlavní obsah

Věci veřejné překročily hranici pro vstup do Sněmovny

• Aktualizováno
Novinky, jim

Politická strana Věci veřejné stále posiluje v internetových průzkumech společnosti SANEP a podle posledního volebního modelu by se s 5,1 procenta hlasů dostala do Sněmovny. Volby by vyhrála ČSSD se ziskem 33,1 procenta a velkým náskokem před ODS, kterou by podpořilo jen 24,1 procenta respondentů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

TOP 09 by volilo 13,4 lidí, komunisty 12,8 procenta. Věci veřejné předstihly i lidovce, obě strany by se dostaly do Sněmovny jen těsně.

K volbám by se na přelomu ledna a února dostavilo 59 procent občanů.

Pod pětiprocentní hranicí uvízla Strana zelených, kterou podpořila jen tři procenta lidí. Propadla se však oproti minulému měsíci podpora Strany práv občanů expremiéra Miloše Zemana. Posledně jí průzkum přisoudil 3,3 procenta, nyní získala jen procenta.

Předchozí průzkum navíc mapoval stranické preference, v rámci nichž se do konečného součtu započítávají i názory lidí, kteří nejsou rozhodnuti, koho volit, nebo jestli půjdou k volbám. U jiných agentur by mohly takové preference znamenat pro stranu i vstup do Sněmovny.

Hypotetický přepočet na mandáty podle SANEP
ČSSD71
ODS51
TOP29
KSČM27
KDU-ČSL11
VV11

Hypotetický přepočet hlasů na mandáty naznačuje vznik buď menšinové vlády ČSSD nebo středo-pravicové koalice. Sociální demokraté by měli ve sněmovně 71 poslanců a ani s tichou podporou 27 komunistů by nic bez pomoci dalších stran neprohlasovali.

V případě spojení s občanskými demokraty by měla velká koalice pohodlnou většinu 122 hlasů ve Sněmovně, ale podle předvolebních vyjádření je tato spolupráce málo reálná.

Pokud by nakonec vítězná strana ztratila možnost sestavit vládu, vznikla by zřejmě křehká koalice stran ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Věcí veřejných, která by měla celkem 102 mandátů.

Do internetového průzkumu bylo zahrnuto přes 34 tisíc respondentů ve věku od 18 do 69 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám