Hlavní obsah

U státnic na právech v Plzni zkoušeli i komisaři jmenovaní ministerstvem

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Za účasti zkušebních komisařů jmenovaných ministerstvem školství proběhly v uplynulých dnech první „poaférové“ státnice na plzeňských právech. Jaká byla spokojenost, vyplyne až ze závěrečné hodnotící zprávy, podle děkana fakulty Jiřího Pospíšila bylo ale všechno v pořádku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„Nezaznamenal jsem žádný problém,“ řekl Právu Pospíšil. „Z informací, které mám, jsou znalosti našich studentů zcela srovnatelné s jinými právnickými fakultami, v řadě případů byli komisaři i mile překvapeni úrovní naší fakulty,“ podotkl děkan.

Státnicemi prošlo zhruba šest set studentů, ve zkušebních komisích se vystřídalo kolem dvacítky komisařů, mezi nimiž byli akademici z jiných fakult i lidé z praxe, třeba z Nejvyššího státního zastupitelství.

Do západočeské metropole tak přijel například proděkan právnické fakulty v Olomouci Filip Dienstbier. Své zkušenosti s plzeňskými studenty si ale nechal pro sebe. „Byl jsem vybrán ministerstvem školství a zprávu budu dávat pouze jemu, nikomu jinému,“ sdělil Dienstbier.

Nejde o dohled

Podle rektora Západočeské univerzity Josefa Průši není na účasti ministerstvem jmenovaných komisařů nic výjimečného. „Nejedná se o žádný dohled, ale o standardní postup, i když od něj v poslední době ministerstvo spíše ustupuje,“ sdělil Průša. „Na naší právnické fakultě je to novum, ale jinde je běžné, že ve zkušebních komisích zasedají externisté,“ dodal rektor.

Účast komisařů není jedinou novinkou u státnic na plzeňských právech. Změnil se kritizovaný systém přidělování studentů ke zkušebním komisím, které byly dříve v některých případech „šité na míru“. Nyní se sestavují pomocí losu a stejným způsobem se k nim přidělují i studenti. „Ti si budou od léta losovat i termín státnic,“ uzavřel děkan Pospíšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám