Hlavní obsah

Poslanci hodinu čekali, pak se dohadovali a nakonec schůzi přerušili

Právo, Novinky, jov, jas
Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý pokračovali v lednové schůzi Sněmovny. První týden jednání provázely obstrukce a uměle protahované diskuse. Podobné to bylo i v úterý. Zákonodárci napřed asi hodinu čekali na premiéra Jana Fischera, aby vůbec byli usnášeníschopní, pak se přeli o prezidentově vetu k privatizaci letiště a nakonec schůzi do středy přerušili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček a jeho místopředsedové Lubomír Zaorálek a Vojtěch Filip

Článek

Jednání začalo ve dvě hodiny odpoledne, ale nejednalo se, protože v lavicích nebyl premiér ani žádný z vicepremiérů. Měli pádné důvody nepřijít.  Ministr obrany a místopředseda kabinetu Martin Barták je v zahraničí, druhý premiérův zástupce, ministr zahraničí Jan Kohout, je v nemocnici. [celá zpráva]

Premiér byl na jednání s předsedou ČSSD, který mu představoval návrhy protikrizových opatření ČSSD. [celá zpráva]

A tak se čekalo, až schůzka skončí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jan Fischer s předsedou lidovců Cyrilem Svobodou

Po premiérově příchodu se poslanci začali věnovat zákonu zakazujícímu privatizaci ruzyňského letiště. Ten vetoval prezident Václav Klaus, a pro přijetí zákona je proto potřeba 101 hlasů.

Debata o privatizaci se protáhla do páté hodiny, kdy předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř požádal o přestávku na jednání klubu. Jednání bylo následně do až středečního dopoledne přerušeno.

Podle ODS nemá Sněmovna legitimitu

ODS ústy předsedy Mirka Topolánka i šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře tvrdí, že nynější Sněmovna vlastně nemá legitimitu, neboť si loni v očekávání předčasných voleb odhlasovala své rozpuštění.

Foto: Petr Hornik, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř

Občanští demokraté nechtějí ohledně svého přístupu mluvit o obstrukcích, nicméně v úterý potvrdili, že chtějí "detailně diskutovat" každý projednávaný návrh. Odmítají také jakékoliv navyšování deficitu.

Levice se na lednové schůzi snaží prosadit co nejvíce vlastních návrhů, jako zrušení zdravotnických poplatků či jednorázový příspěvek pro důchodce, pravicoví zákonodárci z řad ODS se přijetí norem snaží zabránit.

Komunisté chtějí mimořádnou schůzi

Komunisté jsou podle stínové ministryně zdravotnictví Soni Markové připraveni svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, a to v případě, že budou nadále pokračovat obstrukce.

KSČM chce projednat v závěrečném čtení svůj návrh na opětovné proplácení prvních tří dnů nemocenské a navrácení mateřské na loňskou úroveň, což se nelíbí ODS.  „Pokud zvítězí opět obstrukce nad zdravým rozumem, tak je KSČM připravena iniciovat svolání mimořádné schůze,“ informovala Marková na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně.

KSČM se také na nadcházejícím jednání Sněmovny pokusí zařadit do druhého čtení svůj návrh zákona o úplném zrušení zdravotnických poplatků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám