Hlavní obsah

Bursík se pustil do boje s těžaři, vládou i médii

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý předseda strany zelených Martin Bursík v úterý prohlásil, že proti němu vede diskreditační kampaň uhelná společnost Czech Coal, jejíž vedení má podle něj blízko k Vladimíru Mlynářovi, který je poradcem premiéra Jana Fischera. Toho závěrem opět vyzval k vysvětlení stažení horního zákona, média pak zkritizoval za šíření neověřených informací, které ho mají poškodit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Liška a Martin Bursík (SZ)

Článek

Bursík se dostal minulý týden do vážného sporu s vládou Jana Fischera, kterou obvinil z korupčního jednání pod vlivem těžařského lobbingu. Premiér v reakci na to vyzval poslance v otevřeném dopise k omluvě a v pondělí pak pohrozil žalobou. [celá zpráva]

Exministr životního prostředí si však stojí na svém a žádá vysvětlení.

Jeho podezření pak prohlubuje skutečnost, že den po jeho výstupu ve Sněmovně lobbista Mostecké uhelné Jan Dobrovský vypustil do médií informaci, že Bursík pro společnost vytvořil za statisíce korun analýzu na prolomení ekologických limitů v severních Čechách a likvidaci těžbou ohrožených vesnic.

Bursík se pozastavoval nad tím, jak mohla média takové informace převzít, když nebyly předloženy žádné důkazy včetně klíčové analýzy, přitom údajně čerpala z anonymních zdrojů společnosti Czech Coal, která má eminentní zájem na prolomení limitů. Poukázal také na to, že Dobrovský je přítelem šéfa poradců premiéra Vladimíra Mlynáře.

Kredit vlády v sázce?

"Tam šlo o to donutit Bursíka, aby přestal podávat nepříjemné otázky. Je to pro mne velice smutné,“ řekl k tomu Bursík.

Podle něj je zarážející i Fischerova reakce na jeho obvinění. "Namísto toho, aby tato podezření vyvrátil, odpověděl dopisem, ve kterém odmítl diskuzi a požádal o omluvu. Včera chtěl vědět kdy, kde, proč, ale já nemám fotografie špehů, ale mám vážné podezření,“ řekl Bursík s tím, že poslanecké imunity využil zcela vědomě.

Tady nejde jen o zachování vesnic, ale i o boj za kvalitu demokracie a roli médií v této zemi. Nenechám se zastrašit manipulacemi.
Martin Bursík

Bývalý šéf zelených vystoupil ostře proti Fischerovi v úterý a žádal o zodpovězení pěti otázek, které naznačují propojení vlády s těžařskými lobby a korupční jednání kabinetu. Nyní k nim připojil další otázku: Proč posílá premiér po mém vystoupení dopis starostovi Litvínova, v němž prakticky obhajuje prolomení limitů, což je v rozporu s jeho předchozími vyjádřeními?

K tomu Bursík poznamenal, že by si měl Fischer kontrolovat, jaké dopisy podepisuje.

"Tady nejde jen o zachování vesnic, ale i o boj za kvalitu demokracie a roli médií v této zemi. Nenechám se zastrašit manipulacemi,“ zdůraznil na závěr Bursík.

Své neobvykle emotivní vystoupení před poslanci vysvětloval tím, že šestkrát předtím vystupoval s klidem a nikdo to nezaznamenal. "Je to jako rozjetý rychlík, který má bourat obce, a já jsem zatáhl za ruční brzdu,“ upřesnil svou roli v kauze Bursík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám