Hlavní obsah

Fischer se rozzuřil při zmínce o Bursíkovi, možná ho požene k soudu

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, jim, jas

Premiér Jan Fischer se v pondělí na tiskové konferenci vlády neobvykle rozčílil při dotazu na jeho spor s Martinem Bursíkem (SZ), který vládu obvinil z korupce. Fischer minulý týden žádal o omluvu, což Bursík odmítl. V pondělí premiér důrazně popřel, že by jeho vláda mohla podléhat lobbistům s tím, že sama Sněmovna nebyla schopna návrh horního zákona, který je předmětem sporu, ani zařadit na program schůze.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

"Jestli někdo vyměkl, tak to nejsem já. Vláda neměla důvod ve Sněmovně zákon, který se opakovaně nedostal na program, prosazovat,“ prohlásil zvýšeným hlasem Fischer až ho tiskový mluvčí mírnil s poukazem na to, že "zdraví má pouze jedno".

Rozlícený Fischer pak dodal, že proti Bursíkovým nařčením se chce bránit všemi dostupnými prostředky, a to i právní cestou.

Má odpovědi pro Bursíka

Na otázku, zda Bursíkovi podal pět uspokojivých odpovědí, jimiž poslanec podmínil svou omluvu, Fischer zostra odvětil: "Já jsem tak neučinil, protože nejsme u maturity nebo státních zkoušek. Měl plnou možnost, aby se mne na to zeptal v interpelacích, to je standardní procedura."  Má ale připraveny tři stránky s odpověďmi, připustil nakonec ministerský předseda.

Zdůvodnění vlády je prostě skandální podlehnutí lobbismu a naznačuje korupční jednání vlády.
Martin Bursík

Poslanec Strany zelených minulé úterý na plénu Sněmovny na adresu kabinetu řekl, že odmítnutím novely horního zákona ztratil punc nevinnosti a podlehl "nesmyslné a lživé argumentaci ministerstva průmyslu". [celá zpráva]

Použil dokonce slova o korupci, když uvedl, že "zdůvodnění vlády je prostě skandální podlehnutí lobbismu a naznačuje korupční jednání vlády".

Premiér následně požádal o veřejnou omluvu, kterou vzápětí Bursík odmítl a nádavkem formuloval pětici otázek, na něž by měl premiér odpovědět. [celá zpráva]

Zelení: Bursík trefil do černého

Nedlouho po tiskové konferenci vydala Strana zelených prohlášení týkající se povolení těžby v blízkosti Litvínova. Nesouhlasí s místním starostou Danielem Volákem, aby v případě prolomení limitů těžby dávala těžební společnost jako kompenzaci za zhoršené podmínky života deset tisíc korun ročně pro každou domácnost. Podle zelených by měli těžaři investovat do rozvoje obcí i v současnosti.

"Poslední kroky konané vládou ČR jen dokumentují, jak úspěšný je lobbing společnosti Czech coal. Martin Bursík zřejmě svým vystoupením v Poslanecké sněmovně trefil do černého,“ dodal mimo jiné šéf ústecké organizace zelených Petr Klepiš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám