Hlavní obsah

ODS představila tým ekonomických expertů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Občanští demokraté v pondělí představili sedmičlennou skupinu odborníků, která má přispět k boji s rozpočtovými schodky. Tým s názvem ESO představil předseda ODS Mirek Topolánek. Zároveň varoval, že České republice hrozí státní bankrot.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek se svým stranickým kolegou Martinem Kocourkem při představování týmu ESO.

Článek

Ekonomická skupina odborníků (ESO) navazuje na někdejší Národní ekonomickou radu vlády (NERV), která podle Topolánka úspěšně pomohla České republice čelit globální krizi.

Členové ESO
Michal Mejstřík, šéf dozorčí rady ČSA
Miroslav Zámečník, poradenská společnost Boston Venture Central Europe
Jiří Schwarz, děkan národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické
Petr Zahradník, vedoucí kanceláře pro EU v České spořitelně
Josef Šíma, rektor vysoké školy CEVRO Institut
Jan Procházka, analytik
Lubomír Lízal, Národohospodářský ústav Akademie věd

"Navazujeme na můj úspěšný projekt NERV, který ocenila nejen národní banka," prohlásil šéf občanských demokratů s tím, že rada odborníků má sledovat především národní zájmy, nikoli zájmy partajní politiky.

Tým odborníků má podle Topolánka přinést racionální řešení na rozdíl od prázdných slibů konkurence. Topolánek ČSSD ostře kritizoval, protože podle něj lidem cynicky lže a vede zemi ke státnímu bankrotu.

"Pokud povedeme vládu, zabránime státnímu bankrotu," zavázal se v této souvislosti Topolánek.

ČSSD prý lže, aby nemusela říkat pravdu

"Slibuje, že zdroje jsou, i když nejsou. Slibuje, že lidem zaplatí a přitom schodek sníží - to je lež," zdůraznil Topolánek s tím, že předvolební sliby sociálních demokratů připomínají "volební šílenství" v roce 2006.

Podobné rozhazování si údajně nikdo nedovolil ani v době šestiprocentního růstu HDP. "Rozdíl mezi šestiprocentním růstem a nynějším čtyřprocentním poklesem je 300 miliard korun," řekl Topolánek a dodal, že právě touto problematikou se má ESO zabývat.

Podle šéfa ODS je třeba zabránit plnění slibů ČSSD, které by vedly ke státnímu bankrotu. "Předali bychom dětem zadluženou, vyjedenou zemi. Tomu chceme zabránit, na tom se shodneme s prezidentem i premiérem," podotkl Topolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám