Hlavní obsah

Role Paroubkové budí ve straně rozpaky, říká šéfka soc. dem. žen

Novinky, Vladimír Michna

Šéfka hnutí Sociálnědemokratických žen Jindřiška Maršová se kriticky zamýšlí nad úlohou Petry Paroubkové, ženy šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Její zapojení do předvolební kampaně budí podle ní ve straně rozpaky, řekla pro ParlamentniListy.cz.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jiří Paroubek na mítinku v Ostravě se svou manželkou Petrou.

Článek

„Zapojení paní Paroubkové do předvolební kampaně ČSSD je poněkud paradoxní. Je sice chvályhodné, když manželka podporuje svého muže politika, ale působí zvláštně, když s ním přijede na sjezd delegátů ČSSD, kde jsou jen skoro samí muži," tvrdí Jindřiška Maršová, předsedkyně Sociálnědemokratických žen.

Podle Maršové Paroubek sice o zapojení žen do politiky hovoří, ale ve skutečnosti pro to nic nedělá. Navíc v Česku není zvykem, aby se ženy příliš do kampaní zapojovaly, dodává.

Jde o anglosaský model, který v Česku není běžný. Nic proti němu nenamítám, ovšem pokud se má aplikovat, pak by měli mít možnost ho využívat všichni. Ne jen předseda ČSSD a jeho manželka.
Jindřiška Maršová, předsedkyně Sociálnědemokratických žen

„Jde o anglosaský model, který v Česku není běžný. Nic proti němu nenamítám, ovšem pokud se má aplikovat, pak by měli mít možnost ho využívat všichni. Ne jen předseda ČSSD a jeho manželka," vysvětlila Maršová.

Předsedkyně Sociálnědemokratických žen si také není jista politickým zaměřením Petry Paroubkové. „Bývalá manželka Jiřího Paroubka alespoň byla členkou strany," citují Maršovou ParlamentniListy.cz.

Podle Maršové hrozí, že ČSSD v Poslanecké sněmovně nebudou zastupovat v určitých krajích žádné ženy. „Pokud budeme předpokládat, že ČSSD by mohla ve volbách zvítězit s 30 procenty, pak podle aktuálního postavení žen na kandidátkách ČSSD hrozí v sedmi volebních krajích, že je nebude v Poslanecké sněmovně zastupovat žádná žena. Znamená to, že milióny obyvatel Česka budou zastupovat jen muži," říká Maršová.

Reklama

Výběr článků

Načítám