Hlavní obsah

Bursíkovy peníze od těžařů zelené nepoškodí, tvrdí Liška

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda zelených Ondřej Liška odmítl, že by stranu mohla poškodit kauza poslance Martina Bursíka, který před lety dostal zaplaceno 1,5 miliónu korun od uhelné společnosti. Bursík čelí podezření, že lobboval za prolomení územních limitů těžby na severu Čech. Bursík to ostře popřel.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda zelených Ondřej Liška

Článek

Také Liška tyto zprávy v neděli označil za vymyšlené a dodal, že v případě, že se ukáže, že šlo o iniciativu z okolí premiéra Jana Fischera, odejdou z vlády ministři za SZ.

Bursík v letech 2000–2004 – tedy v době, kdy byl poradcem ministra životního prostředí Libora Ambrozka – pracoval pro společnost Mostecká uhelná (MUS).

„Radil nám v projektu vysídlení Horního Jiřetína a Černic, aby nedošlo k podobné situaci jako při vysídlení Libkovic,“ uvedl Jan Dobrovský, šéf dozorčí rady MUS pro Lidové noviny. Podle něj nešlo o ekologické poradenství, jak minulý týden Právu tvrdil Bursík, které na kauzu upozornilo.

Dobrovského slova Bursík označil za lež a poukázal na to, že Dobrovský je přítelem šéfa Fischerových poradců Vladimíra Mlynáře. Proto si Bursík stojí za svým vystoupením ve Sněmovně, v němž minulý týden obvinil vládu, že podléhá lobby uhelných společností, jelikož stáhla novelu zákona, která měla zabránit prolomení současných limitů.

SZ hrozí odvoláním svých dvou ministrů

Podle Lišky by se od podezření z napojení měl distancovat Fischer i jeho nejbližší okolí, jinak zelení z kabinetu stáhnou své dva ministry. „Pokud by se jakýmkoli způsobem ukázalo, že nejbližší okolí premiéra má s touto diskreditační kampaní něco společného, tak to je jasný impuls k tomu se od vlády distancovat,“ řekl Právu.

„Každý, kdo kriticky čte informace, ví, že útok na Martina Bursíka je vylhaný a nekonzistentní. Ukazuje jedno jediné: uhelný kartel se bojí toho, že zelení by mohli opět zasednout v příští vládě,“ řekl Právu Liška. Narážel tak na nedávnou zprávu CVVM, která SZ přisoudila šest procent hlasů ve volbách.

Podle předsedy SZ se o Bursíkově případné kandidatuře rozhodne v následujících dnech, zelení si však nepřipouští, že by je mohla poškodit.

Šéf poslanců SZ Přemysl Rabas Právu sdělil, že současné dění jen dokazuje, že se Bursíkovi podařilo píchnout do vosího hnízda. „Ta hysterická reakce to potvrdila. SZ má voliče spíš mezi vzdělanějšími lidmi a pro ně kauza musí být tak absurdně nesmyslná, že to případné preference u voličů zelených ovlivnit nemůže,“ podotkl.

(rsk)

Reklama

Výběr článků

Načítám