Hlavní obsah

Ministryně vládě navrhne nechat povinně očkovat 200 000 lidí

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková předloží na pondělním jednání vlády návrh nechat proti prasečí chřipce povinně naočkovat 200 000 lidí. Očkování by se v případě vyhlášení pandemie mělo týkat především policistů, hasičů, zdravotníků, ale i členů bezpečnostní rady státu včetně prezidenta. Návrh sepsal hlavní hygienik Michael Vít a schválila jej bezpečnostní rada státu. Jurásková, která není povinnému očkování nakloněna, to v neděli řekla v České televizi.

Foto: Václav Pergl, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková se nechává očkovat proti prasečí chřipce.

Článek

Prezident Klaus v pátek oznámil, že se očkovat nenechá. Pandemie prasečí chřipky je podle něj jen bublina. Návrh na povinné očkování se nezamlouvá ani samotné ministryni, ta by dle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně dala přednost dobrovolnosti. Nyní bude záležet na stanovisku vlády.

Nápad kritizoval v neděli i stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) Podle něho je prasečí chřipka lehkým onemocněním a hysterie není na místě.

Jurásková řekla, že kvůli negativní kampani se proti nemoci ve světě nechává očkovat pouze 30 procent těch, kteří by měli vakcínu dostat, a pak zbytečně umírají lidé. Podle ní nejsou žádné důkazy, že je látka nebezpečná.

Prezident Václav Klaus v týdnu kritizoval rozhodnutí armády očkovat 16 000 vojáků a civilních zaměstnanců ministerstva obrany. Resort se nakonec rozhodl očkovat povinně pouze polovinu lidí z původního počtu. [celá zpráva]

Rath chce poplatky znovu u Ústavního soudu

Rath se také přel s ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou a jejím náměstkem Markem Šnajdrem (ODS) o stavu a budoucnosti českého zdravotnictví. Poslanec a středočeský hejtman spolu s poslankyní Soňou Markovou (KSČM) obhajoval v ČT zrušení zdravotnických regulačních poplatků a oznámil, že se znovu obrátí na Ústavní soud.

Ministryně řekla, že v případě, že Sněmovnou projde zrušení regulačního poplatku za položku na recept, přijde resort zhruba o miliardu korun. Ministryně zároveň varovala před likvidací celého systému poplatků, kterým by  resort přišel o pět miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a středočeský hejtman David Rath

Rath avizoval, že se znovu obrátí na Ústavní soud, neboť se podle jeho názoru nepotvrdil jejich regulační efekt, kvůli němuž je ÚS odmítl zrušit.

Rath by se chtěl na ÚS obrátit do konce příštího týdne. Šest krajů, v nichž se proplácejí či jinak kompenzují zdravotnické poplatky, by mělo do konce ledna dle rozhodnutí ministerstva vnitra situaci napravit. Pokud tak neučiní, zahájí s nimi resort správní řízení.

Jurásková je prý jen loutkou

Resort v čele s ministryní Juráskovou neplánuje do květnových voleb žádné zásadní změny. Hodlá pouze schválit dvojici norem, které harmonizují český právní řád s evropskými normami a určí standardy péče i potřebného personálu.

Poslanec Rath dlouhodobě tvrdí, že ministerstvo neřídí Jurásková, ale její stranický náměstek Šnajdr. Jurásková odmítla roli "loutky", kterou jí poslanec přisoudil a zopakovala, že stojí za všemi kroky svého resortu.

Ředitel VZP odmítl Rathovo tvrzení o vydírání

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath obvinil Šnajdra, že vydírá šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Šnajdr takovéto tvrzení odmítl a uvedl, že se poslanec snaží o diskreditaci ministerstva.

Telefonicky vstoupil do pořadu i šéf VZP Pavel Horák a proti Rathovu tvrzení se ohradil. Připustil, že se VZP dostává do sporů s ministerstvem, ale o vydírání nemůže být řeč. "Ohrazuju se proti všemu, co tam řekl pan Rath, prostě to není pravda," řekl Horák.

Následně se debata stočila na financování zdravotnictví. Zatímco ministryně i náměstek Šnajdr vyzdvihovali, že zdravotnictví není zadlužené a celý systém je v plusu. To nepopírají ani levicoví zákonodárci, nicméně tvrdí, že přebytek je možný pouze díky podfinancování celého systému.

Anketa

Nechali byste se očkovat proti prasečí chřipce?
ano, nechci nic riskovat
2,5 %
ano, ale jen kdyby opravdu hrozila velká epidemie
11,5 %
ne, nemoc není tak vážná, aby ji mé tělo nezvládlo
86 %
Celkem hlasovalo 12826 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám