Hlavní obsah

Nemocných chřipkou je více, odborníci radí očkování nepřerušovat

Právo, Václav Pergl

V uplynulém týdnu stoupl počet nemocných na chřipku a respirační nemoci o šest procent. Právu to řekl Michael Vít, hlavní hygienik republiky. „V současné době máme 1016 nemocných na 100 000 obyvatel. Nejvíc nemocných je v Jihomoravském kraji – 1281 na uvedený počet obyvatel,“ řekl Vít.

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Článek

Největší nárůst pak zaznamenal Liberecký kraj o 18 %, Praha o 15 % a Královéhradecký o 14 %. Na prasečí chřipku v ČR zemřelo 95 osob. Naposledy 34letá žena ve Fakultní nemocnici Ostrava, která však měla i jiné onemocnění.

Není plně korektní očkování odsouvat. Když se má vakcína aplikovat, tak co nejdříve.
předseda vakcinační společnosti Roman Prymula

Virem prasečí chřipky se dosud nakazilo 2381 pacientů, ale ve skutečnosti jich bude mnohem víc, protože tento vir je dominantní v populaci a vyšetřují se jen komplikované případy.

Každoročně na sezónní chřipku v ČR zemře asi 2500 lidí. To však nemusí být případ letošního roku, protože sezónní chřipka se vyskytuje jen minimálně a dominantní je vir prasečí. Z tohoto pohledu někteří lékaři hovoří o tom, že pandemický vir způsobuje méně úmrtí než virus sezónní chřipky.

Experti: Očkování nepřerušit

Odborníci na vakcíny kritizovali rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, aby vláda nařídila očkování proti prasečí chřipce vojákům a dalším lidem, kteří jsou důležití pro chod státu, až v době, kdy nemocnost bude stoupat a bude hrozit druhá vlna prasečí chřipky. Ta podle odborníků by mohla být silnější, s větším počtem nemocných i mrtvých.

„Není plně korektní očkování odsouvat. Když se má vakcína aplikovat, tak co nejdříve,“ sdělil profesor Roman Prymula, předseda České vakcinační společnosti, který je zároveň i ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Pro další očkování je i tvůrce pandemických nemocničních plánů primář Václav Chmelík z infekčního oddělení Nemocnice v Českých Budějovicích: „Podporuji program, aby se dál očkovalo. Je to správné, protože se nedá říci, že pandemie skončila.“

Uvolnit část vakcín pro veřejnost

Oba odborníci shodně tvrdí, že lidé zdravotně oslabení, především s nemocemi srdce, cév a dýchacího ústrojí, by se rozhodně očkovat dát měli. U zdravých lidí to záleží na jejich přístupu k onemocnění. Rovněž primářka infekčního oddělení pražské FN Bulovka Hana Roháčová Právu řekla, že pro chronicky nemocné má očkování velký význam.

„Dokonce máme i zájemce z řad lidí, kteří nemají tak závažné onemocnění a chtěli by se dát očkovat. Nemohou však, protože vakcína je přísně rozdělena ministerstvem. Proto by nebylo špatné část z ní uvolnit pro veřejnost a kdo má zájem, ať se očkovat dá,“ řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám