Hlavní obsah

Žalobce Ištvan, známý z Čunkovy kauzy, vyhrál soud kvůli svému přeřazení

Právo, rav

Bývalý olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který musel na podzim roku 2007 ve funkci skončit kvůli svému postoji v kauze senátora Jiřího Čunka, vyhrál pravomocně soudní spor se svou nástupkyní a nynější nadřízenou Milenou Hojovcovou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ostravská státní zástupkyně Zlatuše Andělová (vlevo) a bývalý olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan (vpravo) u soudu

Článek

Ta jej před necelými dvěma roky prakticky ze dne na den přeřadila už jako řadového žalobce z brněnské pobočky zastupitelství do centrály v Olomouci. Ištvan, který v Brně bydlí, s tím ale nesouhlasil a podal proti nařízení své šéfky žalobu. Tento týden ji pravomocně vyhrál – přeřazení bylo v rozporu se zákoníkem práce.

„Svým způsobem jsem si připadal jako nevolník, takže od odvolacího soudu jsem konečně odcházel jako svobodný člověk,“ řekl včera Právu dobře naladěný Ištvan, který se prý až u soudu dověděl údajný důvod svého přeřazení.

Hojovcová mu ho totiž před tím údajně odmítla opakovaně sdělit. Později v médiích uvedla, že neměla pro Ištvana na pobočce v Brně práci.

Kauza Čunek se stále vrací

Ištvan si ale myslí, že byl přeřazen kvůli svému postoji v kauze Čunek, včetně svědectví v civilním sporu o údajné justiční mafii a také proto, že podal správní žalobu proti rozhodnutí o odvolání z funkce vrchního žalobce. O té zatím soudy ještě nerozhodly.

Rozsudek považuje za důležitý a precedentní pro všechny své kolegy, které jejich nadřízení v budoucnu budou chtít přeřadit.

Soud totiž konstatoval, že podle zákoníku práce měla mít Hojovcová Ištvanův souhlas, než jej převelela z Brna do sto kilometrů vzdálené Olomouce. Tam nakonec Ištvan působil jen tři měsíce, než jej předběžným opatřením vrátil soud zpět do Brna, kde pracuje dodnes a podle Hojovcové tam zůstane i nadále.

Olomoucká vrchní žalobkyně také považuje rozhodnutí soudu za precedentní, podle ní se přiklonil k výkladu, že i v případě státních zástupců se má postupovat podle zákoníku práce, a nikoli dle zákona o státním zastupitelství. Aby prý měla jasno i pro příště, míní v této kauze podat dovolání, aby problematiku jednou pro vždy ujasnil Nejvyšší soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám