Hlavní obsah

Paroubek chce po vládě, aby se řídila podle materiálu z dílny ČSSD

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek má za to, že vláda by v protikrizových opatřeních měla vycházet z koncepce ČSSD. Příští týden se proto hodlá sejít s premiérem Janem Fischerem, aby mu materiál ČSSD nazvaný Cesta z krize předal a představil. Paroubek to řekl na tiskové konferenci po sobotním jednání Ústředního výkoného výboru.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek

Článek

"Sejdu se s ním a předám mu ten materiál. Myslím, že je slušnost předávat si materiály. Očekávám, že vláda se jím bude zabývat, hlavně resortní ministři. Že nebudou hovořit jenom o nějakých dílčích záležitostech, ale budou se zabývat celou koncepcí," prohlásil Paroubek.

Projednám to s předsedou vlády, aby se tento materiál stal materiálem, ze kterého bude vláda vycházet při stanovení postupu
předseda ČSSD Jiří Paroubek

Paroubek doplnil, že si představuje, že vláda přijme tato opatření ještě před volbami do Sněmovny. "Projednám to s předsedou vlády, aby se tento materiál stal materiálem, ze kterého bude vláda vycházet při stanovení postupu," řekl šéf ČSSD.

Na Paroubka navázal místopředseda strany Milan Urban, podle kterého Fischerova vláda dělá jen třetinu toho, co by mohla, aby snížila deficit rozpočtu. Druhou třetinou je podle Urbana nastartování hospodářského růstu.

"Další třetina spočívá v tom, abychom eliminovali daňové úniky, které se podle našich informací rozrůstají do obludných rozměrů. Nejméně 20 miliard lze hledat z úniků na pohonných hmotách," prohlásil Urban. Strana by proto ráda obnovila finanční policii.

Sociální demokraté chtějí strategii pro přijetí eura či zavedení státní politiky zaměstnanosti.

Schodek se prý zvyšovat nebude

Paroubek mluvil také o tom, kde jeho strana bude šetřit, pokud volby vyhraje. Zakázka na sanaci ekologických škod může podle něj počkat. Strana přitom ve Sněmovně prosazuje množství sociálních výdajů, například vyplacení mimořádného dávky v důchodu nebo proplácení prvních tří dnů nemocenské.

Česko by podle něj mělo přijmout euro v letech 2015-2016. Záleží to na tom, zda bude pokračovat ekonomická krize. V roce 2013 by, pokud bude u moci, chtěl snížit schodek rozpočtu pod tři procenta HDP.

Přiznal, že poplatky u lékaře se v tomto období už zrušit nepodaří, ještě v tomto roce se ale s pomocí komunistů a KDU-ČSL chce pokusit prosadit zrušení poplatků za recept.

Podle volebních modelů, by ČSSD volby vyhrála s náskokem před ODS, TOP 09 a komunisty. Poslední průzkum CVVM ale poukázal na výrazný pokles podpory. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám