Hlavní obsah

Rychlostudent z Plzně se ohání školou, která o jeho studiu neví

Právo, ib, ivi
Plzeň

Výsledky kontroly rychlostudentů plzeňských práv zveřejní Západočeská univerzita až za několik dní, ale už teď je jasné, že problém zřejmě bude mít třeba mostecký advokát Radek Odvárka.

Foto: Petr Eret, ČTK

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Článek

Pouze osmiměsíční plzeňská magisterská studia odůvodňuje tím, že předtím studoval v Praze a Bratislavě. Na pražské policejní akademii v roce 1998 skutečně vypracoval bakalářskou práci, v Bratislavě o něm ale nikdo neví. „Nemáme žádné informace ani materiály o jeho studiu na naší fakultě,“ sdělil Právu Marián Vrabko, děkan Právnické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě.

Odvárka to nechtěl komentovat. „Jestli máte z Bratislavy nějaké informace, je to váš problém. Pro mě nejste partnerem vy, ale škola. A pokud ta rozhodne tak, že se mi to nebude zdát správné, půjde to k soudu,“ řekl Právu Odvárka.

U dalších dvou absolventů plzeňského magisterského programu univerzita Právu potvrdila, že na tamní právnické fakultě skutečně studovali.

Stovka s otazníkem

Rektorská komise Západočeské univerzity dostala za úkol prověřit seznam ministerstva školství s 560 jmény lidí, kteří pětileté magisterské studium zvládli za méně než čtyři roky. Kontroly už skončily, teď se dokončuje závěrečná zpráva.

„Zhruba ve stovce případů ještě bude nutné dohledat některé náležitosti,“ uvedl rektor univerzity Josef Průša. Skutečně sporných studií by ale mělo být podle stávajících odhadů jen několik.

U přibližně třiceti absolventů se univerzita kvůli chybějícím dokladům o předchozím studiu obrátí na dotčené školy. „Zdaleka nejvíce studentů přecházelo do Plzně z Prahy,“ konstatoval proděkan plzeňských práv Petr Bezouška. „Kolem šedesáti procent jich bylo z Univerzity Karlovy, osm procent z Vysoké školy ekonomické, necelých pět procent přišlo z Karlových Varů, ještě méně z Brna. U ostatních škol včetně Bratislavy šlo jen o několik jednotlivců,“ uzavřel Bezouška.

Reklama

Výběr článků

Načítám