Hlavní obsah

ČSSD vyškrtla kandidáta s pochybným podnikáním

Právo, rsk
Ostrava

O vyškrtnutí krajského radního a ostravského zastupitele Jana Stoklasy (ČSSD) z desátého volitelného místa kandidátky v Moravskoslezském kraji pro volby do Sněmovny jednomyslně rozhodlo včera předsednictvo soc. dem. Důvodem jsou nesrovnalosti v podnikání.

Foto: Archiv, Právo

Jan Stoklasa

Článek

Stoklasa v době, kdy už byl krajským radním, získal pro svou firmu First North Business (F.N.B.) úvěr v hodnotě 19,5 milionu Kč, jejž měl splatit loni.

Místo toho však svou zadluženou firmu se svými dvěma společníky prodal 25letému Slovákovi Štefanu Palčovi za několik desítek tisíc. O celou kauzu se nyní zajímá hospodářská kriminálka, která také zatím marně pátrá po Palčovi.

„Jako předsednictvo strany na základě návrhu zástupců Moravskoslezského kraje, se nedomníváme, že ten člověk může být dál na naší kandidátce. Osobně si myslím, že by měl odejít ze strany,“ řekl Právu šéf soc. dem. Jiří Paroubek.

Lídr moravskoslezské kandidátky a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek případ označil za velmi vážný, podle něj Stoklasa do politiky s takovým břemenem nepatří. „Problémy si bude muset vyřešit, není možné, aby mu v řešení pomáhala jeho politická pozice, například poslance,“ řekl Právu.

„Je chyba, že jsme to nedokázali zjistit dříve a že jsme ho jmenovali na kandidátku. Tehdy jsme informace takto pohromadě bohužel neměli, reagujeme na tu situaci, když se to vyjevilo,“ dodal Zaorálek. Dodal, že do Stoklasy vkládal naděje a že je zklamán.

Odchod z ČSSD Stoklasovi tento týden doporučili i primátor Ostravy Petr Kajnar a hejtman Jaroslav Palas. Ten navíc dodal, že by Stoklasa měl odejít i z funkcí v dozorčích orgánech, ve kterých je za město či kraj.

ČSSD v minulých volbách v roce 2006 získala v Moravskoslezském kraji 11 mandátů. Podle Zaorálka dojde jen k posunutí kandidátů o jedno místo nahoru, kvůli včlenění dalšího jména by musela zasednout krajská konference.

Reklama

Výběr článků

Načítám