Hlavní obsah

Lidovecký bič na sázení pustila Sněmovna do dalšího kola

Praha
Aktualizováno

Sněmovna v pátek poslala k projednání rozpočtovému výboru lidoveckou novelu loterijního zákona. Ta mimo jiné zakazuje internetové a mobilní sázky nebo bankovní převody výher.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda

Článek

Předseda lidovců Cyril Svoboda, který je pod zákonem podepsán, v rozhovoru pro Právo upozornil, že hlasování o návrhu ukáže, který z poslanců podléhá hazardním lobby.

Svoboda ve Sněmovně připomněl, že je již projednáván jiný loterijní zákon. „A proto můj návrh je, abychom tento návrh postoupili do druhého čtení a ve druhém čtení, aby se tyto návrhy sešly,“ řekl Svoboda.

Návrh, aby byl zákon postoupen rozpočtovému výboru, se setkal s podporou drtivé většiny přítomných. Hlasovalo pro něj 143 poslanců napříč politickým spektrem ze 151 přítomných. Proti nebyl nikdo.

Navzdory velké přízni ale nebude mít zákon šanci na projednání. Jakmile se totiž hlasovalo o tom, aby se návrh projednal ve zkráceném řízení, zvedlo pro to ruku pouze 66 poslanců, ale většina občanských demokratů a komunistů se hlasování zdržela. Proti hlasovalo deset poslanců. Zákon se tedy do voleb nestihne projednat.

Zákon budí rozpory

Lidovecká novela mimo jiné zakazuje bankám a firmám, které převádějí peníze, aby umožňovaly převody peněz v tuzemsku i do zahraničí na úhradu sázek. Za porušení zákazu jim bude hrozit až půlmiliónová pokuta. Loterijní firmy by také měly odvádět nejméně pětinu svého výtěžku Státnímu fondu kultury.

Reklama je velkým nástrojem politické korupce ze strany provozovatelů loterií a jiných podobných her. Z tohoto důvodu se zakazuje,
zástupci KDU-ČSL

Problém s internetovým sázením

Sázení na internetu mají české sázkové společnosti povoleno od začátku roku 2009. Ministerstvo financí jim dalo povolení, protože Češi stejně na internetu sázeli u zahraničních společností. Úřad chtěl, aby peníze alespoň plynuly do českých firem, které mají povinnost odvádět část zisku na dobročinné účely. U těch zahraničních tomu tak není.

Kritici zákona říkají, že zahraniční firmy budou stejně moci činnost dál provozovat, protože jsou registrovány v jiných zemích, a nepodléhají tudíž českým zákonům. Mají povolení působit ve všech zemích EU.

...a bankami

Jasné není ani to, jak by se realizoval zákaz bankám převádět peníze určené na sázení a výhry. Podle dřívějšího vyjádření České bankovní asociace je problém s identifikací účtu používaného pro sázení. Návrh také neřeší platby internetovými platebními kartami, jimiž se sázky často hradí.

Obce dostanou více pravomocí

Novela také obsahuje zpřesněnou definici moderních hracích automatů, takzvaných videoterminálů. Obcím dává pravomoc určit, kde mohou být instalovány výherní přístroje nebo videoloterijní terminály, pokud to nejsou zařízení v kasinech.

Také zakazuje reklamu na loterie a podobné hry. "Reklama je velkým nástrojem politické korupce ze strany provozovatelů loterií a jiných podobných her. Z tohoto důvodu se zakazuje," tvrdí KDU-ČSL.

Za povolení výherního přístroje a videoterminálu se má podle návrhu KDU-ČSL platit správní poplatek 30 tisíc korun za přístroj a rok. Obec bude moci vybrat ještě místní poplatek 10 tisíc až 40 tisíc korun za přístroj a rok.

Mapa loterijního a sázkového trhu ministerstva financí uvádí přes 106 tisíc herních zařízení, z toho zhruba tři čtvrtiny tvoří výherní hrací automaty. Celkový objem přijatých sázek v roce 2008 představoval rekordních 128,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám