Hlavní obsah

Prezident EU probral s Fischerem ekonomiku, Klaus se s ním o EU ani nebavil

Praha

Prezident sedmadvacítky Herman Van Rompuy páteční návštěvou Prahy zakončil své turné po evropských metropolích. S premiérem Janem Fischerem projednal hospodářskou strategii EU do roku 2020 a další témata zahraniční politiky. Prezident Václav Klaus se k setkání s hlavou EU ještě před jeho uskutečněním vyjadřoval lakonicky, nakonec ani novinářům nesdělil obsah vzájemných rozhovorů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident EU Herman Van Rompuy a prezident ČR Václav Klaus

Článek

Klaus už ráno oznámil, že má s evropským prezidentem zcela rozdílné názory na fungování unie. Schůzka na Hradě podle Klause nemohla na jeho kritických názorech na EU nic změnit a tyto otázky prý neměla ani řešit. Český prezident patřil mezi nejzatvrzelejší odpůrce Lisabonské smlouvy, která úřad prezidenta EU vytvořila. Dlouhodobě také kritizuje prohlubování evropské integrace.

Fischer k připravované hospodářské strategii řekl, že si v ní EU musí stanovit jen několik konkrétních cílů, které budou měřitelné. Strategie podle něj zároveň musí být srozumitelná pro obyčejné lidi, a ne jen pro ekonomické analytiky. Premiér také varoval před opakováním chyb, kterých se EU dopustila při zavádění takzvané Lisabonské strategie. Byla přijata v roce 2000 a unie se podle ní měla do letoška stát nejvíce konkurenceschopnou ekonomikou světa.

Van Rompuy uvedl, že o strategii bude unie jednat na mimořádném summitu 11. února. Při diskusi se evropské země podle něj musí oprostit od současné hospodářské krize a soustředit se na diskusi o dlouhodobých prioritách. Evropský prezident zdůraznil potřebu většího hospodářského růstu a vytvoření více pracovních míst, zároveň se vyslovil pro zachování evropského sociálního modelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám