Hlavní obsah

UNESCO zajímá demolice budov u Václaváku kvůli stavbě obchodního centra

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo kultury mírní spekulace, které se rozvířily kolem možného vyškrtnutí Prahy ze Seznamu světového dědictví UNESCO. Organizace OSN vyslala do hlavního města kontrolní misi, která posuzuje dopady některých projektů magistrátu jako je tunel Blanka či výstavba mrakodrapů na pankrácké pláni.

Foto: Petr Nový, Novinky

Václavské náměstí v Praze.

Článek

Obavy vzbudila především demolice a stavba obchodního centra u Václavského náměstí, jejíž plán je v rozporu se zásadami UNESCO. Kvůli ní by se mělo zbourat několik domů.

Vedoucí informační kanceláře ministerstva kultury Viktorie Plívová potvrdila, že stavba ve vnitrobloku mezi Václavským náměstím a ulicemi Panská, Jindřišská a Na Příkopech by se nemusela komisařům líbit.

Jak upozornil i nevládní Klub Za starou Prahu, stavba nerespektuje principy historického urbanismu. Vadí jim nejvíce narušení původního logického půdorysu staveb a panoramatu, protože zástavba má podle klubu neúměrně převyšovat okolí.

To už jsou dostatečné důvody na to, aby UNESCO Prahu ze seznamu vyškrtlo.

"V tuto chvíli je plán pozastaven a zatím mohu říci, že taková hrozba není. Nikdo si nepřeje jít proti UNESCO a vyškrtnutí ze seznamu také nikdo nechce,“ sdělila Novinkám Plívová. Plán stavby by se kvůli hrozbě vyškrtnutí mohl změnit tak, aby rekonstrukce  byla přijatelná.

Podle Plívové inspektoři zatím v těchto dnech sbírají veškeré podklady pro závěrečné posudky.

Foto: ČTK

"Šok" z Karlova mostu

Vedle plánovaných změn na Václavském náměstí se zajímají také o tunel Blanka a jeho možný dopad na historické jádro města, nové návrhy řešení dopravy, možný vznik tunelového komplexu pod Národním muzeem zvaného Muzejní míle a na budoucnost historických nádraží.

"Mise se sešla také s představiteli občanských sdružení dle svého vlastního výběru, aby vyslechla jejich stížnosti. Při svých jednáních však důsledně postupovala podle zásady 'nechť je slyšena i druhá strana‘,“ uvedla Plívová.

Při středečním setkání s aktivisty věnovala komise nejvíce pozornosti opravě Karlova mostu a výškovým budovám na Pankráci. Zástupci sdružení ASOKRD tvrdí, že oprava Karlova mostu byla amatérsky provedena a požadují okamžité zastavení prací. Pod petici se na jejich webu www.zachrante-karluv-most.cz podepsalo již přes 40 tisíc osob. Podle ASOKRD byli členové komise jejich zprávou "šokováni“.

Rekonstrukce Karlova mostu začala v srpnu 2007. Předloni v listopadu ministerstvo kultury uvedlo, že při opravě zásadně utrpěla estetická a výtvarná hodnota mostu. Jeho inspekci vadila především výměna kvádrů v zábradlí mostu. Magistrát proti jejím závěrům protestoval, ministerstvo ale jeho námitky neuznalo. Loni v létě si nakonec magistrát za pochybení při rekonstrukci mostu udělil pokutu 54 tisíc korun. ASOKRD požaduje, aby se práce okamžitě zastavily.

"Vážné" a navíc "hluboké" znepokojení nad Prahou

Organizaci kromě mostu znepokojují i tunel Blanka a chystaná stavba výškových budov na Pankráci. Kvůli té vyjádřilo UNESCO roku 2007 "vážné znepokojení". Podle sdružení Arnika by se mrakodrapy, které tu chce postavit společnost ECM, promítly na horizontu města, a zničily tak jeho unikátní ráz.

"Reaktivní monitorovací mise“ UNESCO přijela do Prahy na pozvání ministra kultury Václava Riedelbaucha z loňského srpna. Výroční červencové zasedání mezivládního výboru UNESCO ve španělské Seville totiž vyjádřilo "hluboké znepokojení nad eventuálními dopady tunelového komplexu Blanka“ a upozornil na nedostatek informací.

Podle ministerstva kultury byly náležité dokumenty do Španělska zaslány, ale z formálních důvodů se nedostaly na program jednání. Kontrolní mise, která dorazila do Prahy začátkem týdne, má za úkol situaci prověřit. Inspekce se zatím zdržuje jakýchkoli komentářů, výsledky svých závěrů zveřejní až na dalším zasedání Výboru pro světové kulturní dědictví v Brazílii v červenci 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám