Hlavní obsah

Stát nemůže rušit zakázky pro ČSOB kvůli vzájemnému sporu, rozhodl soud

Brno

Stát nemohl zrušit výběrové řízení, které vyhrála ČSOB, jen proto, že se s ním banka soudí. Vyplývá to ze čtvrtečního verdiktu Nejvyššího správního soudu, který zamítl kasační stížnost ministerstva financí (MF).

Článek

Ministerstvo chtělo zrušit loňský dubnový rozsudek brněnského krajského soudu, který loni dospěl k názoru, že soudní spory mezi zadavatelem a vítězem nejsou důvodem ke zrušení tendrů. Důvody zamítnuté NSS nezveřejnil.

ČSOB před lety vyhrála tendr na správu 15 miliard Kč určených na protipovodňová opatření. Ministerstvo vybralo ČSOB v květnu 2007, o měsíc později ale na úřad dorazila žaloba banky o úhradu 1,66 miliardy korun, která byla součástí soudních sporů státu s ČSOB kvůli pádu a převzetí IPB. V srpnu 2007, ještě před uzavřením smlouvy, pak ministerstvo zadávací řízení zrušilo.

Banka se obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který postup ministerstva označil za porušení zákona a MF uložil pokutu 10 000 korun. Proti tomu podalo ministerstvo žalobu ke Krajskému soudu v Brně, který ale žalobě ministerstva nevyhověl.

Ministerstvo porušilo zákon o veřejných zakázkách

"Postup ministerstva financí považuje soud za porušení zákona o veřejných zakázkách," uvedl loni v dubnu ve zdůvodnění rozsudku soudce krajského soudu David Raus. Podle soudu se nemůže zrušení tendru před podpisem smlouvy opírat pouze o existenci arbitrážního sporu mezi zadavatelem a vítězem tendru, navíc sporu, který s obsahem výběrového řízení nijak nesouvisí, uvedl loni Raus.

Desetitisícová sankce patří k nejnižším, jaké úřad ukládá. Důležitější než pokuta ale podle dřívějšího vyjádření antimonopolního úřadu může být pro ministerstvo jistý precedens, zda může v podobných případech postupovat stejně - tedy zrušit soutěž ve chvíli, kdy v jejího vítěze ztratilo důvěru. Alespoň tak zrušení tendru tehdy ministerští úředníci zdůvodnili.

Důvodem ztráty důvěry byla tehdy právě letitá arbitráž kvůli Investiční a poštovní bance (IPB). ČSOB, která krachující banku v roce 2000 přebrala, po státu požadovala 1,6 miliardy korun za nedořešené pohledávky po IPB.

Zadavatel může zakázku zrušit, ale jen v přesně vymezených případech. Ministerstvo financí nakonec zrušilo celé zadávací řízení a správu finančních prostředků si začala zajišťovat ve vlastní režii. Umožnila to změna zákona o rozpočtových pravidlech. ČSOB si kvůli tendru na ministerstvo stěžovala u Evropské komise, ale u ní neuspěla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám