Hlavní obsah

Pecinova možná kandidatura se pražské ČSSD nelíbí

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případná kandidatura ministra vnitra Martina Peciny na prvním či druhém místě pražské kandidátky ČSSD, jak se o tom podle informací Práva uvažuje na nejvyšších úrovních soc. dem., se mezi straníky v hlavním městě netěší velké oblibě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

Lídr pražské kandidátky ČSSD Petr Hulinský se k tomu vyjadřovat nechtěl – kvůli uzavřeným kandidátkám je to prý bezpředmětné.

Na dotaz Práva, zda by nasazení nestraníka Peciny hodnotil jako přínos, odpověděl: „V této fázi nehodnotím vůbec nic, protože se bavím pouze o kandidátce, která je, a Martin Pecina na ní není. Kandidátky byly schváleny ústředním výkonným výborem a zatím se žádná změna neplánuje.“

„Facka poctivým lidem z ČSSD“

Poslanec Miroslavu Svobodovi, který je dvojkou pražské kandidátky, spekulace o změnách kritizuje. Zprávy označuje za účelové jednání, jehož smyslem je testovat atmosféru ve straně. Tvrdí, že se na žádném z jednání orgánů pražské ČSSD o jméně Pecina nejednalo.

„Obecně se mi tyto spekulace nelíbí, poškozují ČSSD, poškozují stabilitu v daném politickém kraji a dává to facku těm poctivým sociálním demokratům, kteří dlouhá léta pracují ve prospěch strany,“ řekl Právu.

Ke změnám by se podle něj dalo přistoupit jen ve výjimečných případech, jako je úmrtí či trestní stíhání kandidáta. Proto není nadšen z možného Pecinova nasazení do voleb. „Za této situace bych jeho kandidaturu neuvítal. Byla možná, ale měla být součástí standardního procesu primárních voleb,“ uvedl Svoboda.

Totéž si myslí i pražský poslanec Stanislav Křeček, který se letos na kandidátní listině ocitl na nevolitelném místě.

„Pokud by mělo dojít k nasazení ministra Peciny, tak by nejčistší řešení bylo znovu sestavit celou kandidátku,“ podotkl. Tím by se podle něj otevřela i otázka nominace Olgy Zubové a bylo by možné řešit například problém, že se vůbec neúčastní jednání ČSSD. Předsedkyně Demokratické strany zelených je na 5. místě pražské kandidátky.

Reklama

Související články

Pecina lídrem ČSSD v Praze? I to je ve hře

Ministr vnitra Martin Pecina by se mohl stát lídrem pražské kandidátky ČSSD v květnových volbách do Sněmovny. Právo o tom informoval důvěryhodný zdroj s tím,...

Výběr článků

Načítám