Hlavní obsah

Na prasečí chřipku zemřelo za poslední týden 12 lidí

V České republice zemřelo za poslední týden 12 lidí na prasečí chřipku. Celkem si tato nemoc vyžádala už 95 obětí. Většina z nich trpěla jinou vážnou nemocí a vir jejich stav zhoršil. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Článek

Podle údajů ministerstva se virem nakazilo celkem 2381 lidí, ve skutečnosti jich ale bylo a je mnohem více. Ne každého pacienta s chřipkou lékaři testovali. Pokud byl průběh mírný, léčil se pacient jako s běžnou chřipkou.

V Česku se proti nemoci očkují vybrané skupiny obyvatel. Zatím se využila asi čtvrtina vakcín. Mnozí lidé se zdravotními riziky očkování odmítají, obávají se vedlejších účinků. Podobně se k vakcínám staví i někteří lékaři a zdravotní sestry.

K minulému čtvrtku se eviduje 57 194 využitých dávek vakcíny proti prasečí chřipce. Týden předtím to bylo 57 074 dávek. Za týden se tak nechalo naočkovat asi 120 lidí. Stát objednal celkem milión dávek. Na jejich nákup vyčlenil přes 200 miliónů korun. Zatím jich nakoupil 238 000.

Mezi posledními zemřelými jsou například pacienti s cukrovkou, srdeční chorobou, epilepsií či rakovinou. Infekci však podléhají také lidé bez závažné nemoci, například pouze obézní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám