Hlavní obsah

Lidovci chtějí překazit plán ODS zvýšit v Praze počet volebních obvodů

Právo, jov

Lidovci chtějí uzákonit, aby Praha byla v podzimních volbách do zastupitelstva jedním volebním obvodem. Chtějí zabránit parcelování hlavního města na více volebních obvodů, což podle nich vyhovuje v metropoli dosud vládnoucí ODS. Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda prozradil, že ho ke kroku přiměla nedělní televizní hádanice s pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyril Svoboda, šéf KDU-ČSL

Článek

Svoboda si do primátora rýpnul hned na úvod středeční tiskové konferenci ve Sněmovně. „My Praze rozumíme,“ odmítl jednu z Bémových výtek. Lídrovi lidovců vadí, že v Praze dochází ke využívání situace, kdy je hlavní město současně obec i kraj. Volební obvody jsou tak stanovovány podle zákona o obecních volbách.

„To je deformace volebního práva. Je to v rozporu s principem rovného hlasování,“ míní Svoboda. Lidovci proto ještě ve středu předloží novelu zákona o hlavním městě. „Praha bude ze zákona jen jeden volební obvod. Skončí pokušení nějakého inženýrství a deformace volebních obvodů,“ odůvodnil šéf strany novelu. Praha by se tak stala jedním volebním obvodem, jako ostatní kraje.

Svoboda je optimista a předpokládá, že Sněmovna předlohu schválí ještě do voleb. Odmítl, že by bylo vhodnější návrh podat až po květnovém hlasování o složení dolní komory. Domnívá se, že nyní je nejvyšší čas.

Předseda KDU-ČSL také vzpomněl nedělní televizní diskusi s Bémem, která se zvrhla v hádanici okořeněnou o tykání mezi Pavlem a Cyrilem. „Cyrile, prosím tě, jsi křesťan,“ otázal se třeba Bém.  „Pavle, zkus to teď v klidu...“.  rýpnul si pak  Svoboda. Šéf lidovců ve středu uvedl, že si právě během debaty s Bémem uvědomil snahu ODS dělit volební obvody v Praze.

Svoboda také na tiskové konferenci slíbil, že ukáže fakturu za billboardy namířené proti Bémovi, které si objednal a k vidění jsou na pražské Jižní spojce.

Lidovci svou aktivitou předběhli pražskou ČSSD. Ta včera v tiskovém prohlášení informovala, že chce tento týden prostřednictvím poslanců sociální demokracie předložit novelu zákona, podle které by se Praha stala jedním volebním obvodem a pro hlavní město by tak platila pravidla pro volby krajské.

Reklama

Výběr článků

Načítám