Hlavní obsah

Policejní prezident Martinů zřejmě skončí. Byl moc zadobře se všemi

Právo, Jakub Troníček
Praha

Policejní prezident Oldřich Martinů má v čele policie nejistou budoucnost. Vycházel totiž velmi dobře s ministrem vnitra Ivanem Langerem z ODS a nyní mu nedělá problém ani spolupráce se šéfem resortu za ČSSD Martinem Pecinou. A právě to paradoxně může šéfovi policie po volbách zlomit vaz. Obě nejsilnější politické strany nemají pro jeho dobré vztahy s hlavním soupeřem pochopení.

Článek

V zákulisí se tak už podle informací Práva delší dobu mluví o tom, že Martinů po jarních parlamentních volbách ve funkci pravděpodobně skončí. Poměrně jasně to přitom zaznívá především z tábora ODS.

„Panuje rozladění z toho, jak policejní prezident rychle otočil podle toho, odkud zrovna vítr fouká, a některými kroky popírá to, co předtím dva roky dělal,“ řekl k tomu Právu zdroj blízký vedení občanských demokratů.

S Langerem rozjel reformu policie

Langer, za jehož šéfování resortu Martinů do funkce na jaře roku 2007 povýšil, spojil setrvání Martinů ve funkci s dokončením policejní reformy, kterou společně rozjížděli.

„V tuto chvíli je to předčasná úvaha, rozhodnou o tom výsledky realizační fáze reformy policie, tedy nakolik prezident zvládne dokončit transformaci sboru,“ uvedl v úterý hlavní kandidát ODS na příštího ministra vnitra.

Právě policejní reforma přitom po odchodu Langera z ministerstva vázne. Nové vedení vnitra některé její části hlasitě kritizuje nebo přímo ruší, jako např. nedávno zavedený systém řízení jednotlivých policejních okresů. Zbrzdila se také vlajková loď Langerovy reformy, tedy projekt P1000 na modernizaci policejních služeben.

Podmíněná podpora od ČSSD

Současný ministr Pecina podle svých slov s Martinů problém nemá. Ani podle hlasů z Lidového domu ale současný policejní prezident nemá budoucnost jasnou.

„Od policejního prezidenta je po nástupu Martina Peciny striktně vyžadováno odlangerizování policie, tedy odpolitizování a navrácení do stavu, kdy se honí zločinci, a ne političtí konkurenti,“ prohlásil dobře informovaný zdroj z Lidového domu, který si nepřál být jmenován.

„Pokud se Martinů podaří vrátit policii do stavu akceschopnosti nejen proti neonacistům, ale i v oblasti boje s korupcí, pak by pro změnu důvod nebyl. Dědictví Ivana Langera je nicméně jako viróza, ráda se vrací,“ doplnil.

Pecina zatím vylučuje, že by se chystal Martinů odvolat. „Pokud budu ministrem vnitra čtyři roky, tak ale samozřejmě nemůžu říct, že to nikdy neudělám, např. kvůli nějakému průšvihu,“ dodal ministr.

„Pět let je tak akorát“

Sám Martinů se teď ke spekulacím o své budoucnosti v čele policie nechtěl vyjadřovat. „Snažím se odvádět profesionální práci bez ohledu na to, kdo je zrovna mým nadřízeným,“ řekl Právu s tím, že do funkce nastupoval s vizí pětiletého mandátu.

„Tato práce se dá dělat jen omezenou dobu, pět let je podle mě tak akorát,“ poznamenal Martinů.

Pokud by skutečně po volbách ve funkci skončil, čekal by vítěznou stranu a jejího ministra vnitra nelehký úkol najít nového policejního prezidenta. Podle služebního zákona přitom připadají v této souvislosti v úvahu zejména současní náměstci šéfa policie, případně někdo z vedení tajných služeb či policejní akademie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám