Hlavní obsah

Pecina by měl v Praze přeci jen kandidovat, možná jako dvojka

Právo, rsk
Praha

O ministru vnitra Martinu Pecinovi se v ČSSD vážně uvažuje o tom, že by přeci jen kandidoval za sociální demokraty v Praze buď na prvním, nebo na druhém místě. Právu to potvrdil zdroj blízký ČSSD. O případné nominaci má neoficiálně jednat i na Ústředním výkonném výboru strany tuto sobotu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

„Pecina by mohl kandidovat na prvním či druhém místě v Praze. O celé věci se ještě jedná,“ řekl Právu zdroj. Podle něj by Pecina zřejmě setrval na svém postu až do voleb, věc by se však musela projednat s premiérem Janem Fischerem.

Podle zdroje lídr soc. dem. v Praze Petr Hulinský Pecinovi nabídl, že se stáhne z prvního místa na druhé. Hulinský to však v úterý popřel. „Lídrem jsem byl zvolen já, nepředpokládám, že by se mělo cokoli měnit,“ sdělil Právu. [celá zpráva]

Pecinovo působení na vnitru by prý nemělo být překážkou. „Není to nic proti ničemu – ministr financí Eduard Janota už také zahájil svou volební kampaň, například včerejším hostováním na konferenci ODS Vize 2020 v Českých Budějovicích,“ dodal zdroj.

ČSSD změny oficiálně popírá

Právě o kandidaturu Janoty a premiéra Jana Fischera usiluje podle informací Práva TOP 09, jak ministr, tak předseda vlády však několikrát popřeli, že by se chystali kandidovat do Sněmovny. Fischer popřel, že by svou budoucnost viděl v profesionální politice. První místopředseda Miroslav Kalousek uvedl, že v květnových volbách Janota za TOP 09 kandidovat nebude.

Oficiálně představitelé ČSSD popírají, že by mělo dojít ke změnám na kandidátkách. Zdroj blízký vedení však Právu prozradil, že strana čeká s případnou Pecinovou nominací na zhruba týden před uzavřením kandidátek na začátku března, tedy v době, kdy má zasednout další ÚVV, který přesun musí schválit.

V seznamu by se tak předsedkyně Demokratické strany zelených Olga Zubová, jejíž kandidaturu řada členů ČSSD kritizuje a která je zatím na pátém volitelném místě, posunula na místo šesté.

Reklama

Výběr článků

Načítám