Hlavní obsah

Lednovou Sněmovnu zřejmě pohltí nové boje o rozpočet

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po měsíci a půl se ve Sněmovně sejdou poslanci k lednové schůzi, očekávají se líté boje kolem levicových návrhů, které mají podle premiéra Jana Fischera zvýšit schodek rozpočtu. Prudkou diskuzi zřejmě rozvíří hlavní předvolební tahák ČSSD, návrh na vyplacení jednorázového příspěvku k důchodu ve výši 2 400 korun. Z ostatních sporných opatření má větší šanci na úspěch jen navýšení mateřské.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ekonomický expert ČSSD Bohuslav Sobotka se Stanislavem Křečkem a šéfem strany Jiřím Paroubkem

Článek

Sociální demokraté a komunisté chtějí ve Sněmovně ještě před volbami prosadit kromě takzvaného 13. důchodu také změnu nemocenské, zrušení nebo omezení regulačních poplatků ve zdravotnictví a zachování mateřské na úrovni minulého roku.

Fischer ještě minulý rok po rozcupování státního rozpočtu levicí vyjádřil obavy z dalších útoků na rozpočet. Podle něj povedou levicové novely k dalšímu prohloubení deficitu státního rozpočtu. Podporu získal ministerský předseda i u prezidenta Václava Klause, který přislíbil, že všechny návrhy zvyšující schodek bude vetovat.

Odpadlíci ve středu zájmu?

Na prolomení prezidentského veta je třeba 101 hlasů ve Sněmovně. Velké šance na prosazení tak má jen návrh na vrácení mateřské na původní úroveň, protože v tomto případě podpoří levici i lidovci. Podle nich to lze kompenzovat zvýšením daně z hazardu, zákon je však zatím ve fázi zrodu.

V ostatních případech budou muset kluby ČSSD a KSČM získat podporu nezařazených poslanců. Soc. dem. obhajuje mimořádný příspěvek k důchodu ve výši 2 400 korun tím, že bude proplacen z dividend ČEZ. Celkem by mělo opatření vyjít na pět miliard, peníze z dividend má ale vláda v plánu použít jiným způsobem.

Poslanci rozhodnou mimo jiné i o návrhu zákona, který by vládám znemožnilo prodat pražské ruzyňské letiště. Zákon vrátil do Sněmovny prezident kvůli formálním nedostatkům. Na programu mají také předlohu o spotřebních daních, díky které by klesla daň z piva na loňskou úroveň. Zákonodárci by také mohli projednat například zdanění státních dluhopisů nebo novelu o Státním fondu rozvoje bydlení (SFRB).

Sněmovna se bude zabývat i předlohou o krajském referendu, kterou vetoval Senát. Na program jednání nejsou zařazeny žádné nové zákony. Bude záviset na jednotlivých stranických klubech a poslancích, které předlohy se jim případně podaří do projednání v prvním čtení prosadit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám