Hlavní obsah

Špidla je připraven kandidovat za ČSSD, Paroubek se pustil do Janoty

Právo, Jan Rovenský
Praha
Aktualizováno

Dosluhující eurokomisař Vladimír Špidla je podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka připraven kandidovat za sociální demokraty do podzimních voleb v Senátu. Šéf ČSSD Jiří Paroubek to oznámil na pondělní tiskové konferenci v Lidovém domě, kde se ostře pustil do ministra financí Eduarda Janoty a jeho druhému balíku hospodářských opatření, které označil za překvapivé a skandální.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) se připravuje na senátní volby.

Článek

„Pan Špidla je připraven kandidovat za ČSSD,“ řekl Paroubek na dotaz Práva. "Byl by to velmi významný přírůstek pro ČSSD samozřejmě za předpokladu, že bude úspěšný. 10. února skončí své povinnosti v Bruselu a bude volný,“ dodal Paroubek.

Podle Špidly jednání zatím probíhají. „Proces probíhá, záleží na jihočeských sociálních demokratech. Jednání, které bude rozhodující se odehraje 20. února v Prachaticích,“ sdělil právu Špidla. Podle něj to je totiž tzv. obvodní konference, která o případné kandidatuře rozhoduje.

Balíček je podle ČSSD skandální

Paroubek se pustil i do návrhů obsažených ve druhém Janotově balíčku, z nichž podle něj vyplývá, že úředníci počítají s privatizací důchodového systému a zafixováním výhod, které se v současnosti těší nejbohatší lidé.

Poukázal na to, že Janotův návrh na progresivní sazbu daně pro vysokopříjmové skupiny na úrovni 25 procent by z Česka utvořila daňový ráj, naopak by podle něj navrhovaná Janotova opatření znamenala praktické zmrazení valorizace důchodů. Taktéž podle něj sjednocení DPH na úrovni 17 procent by znamenalo zdražení potravin, léků, cen tepla i nájemného o 7 až 10 procent.

Janotovy plány prý poškozují lidi

„Plány, které představil Janota, poškozují lidi a sociální demokracie nepřipustí jejich zavedení do praxe. Chybí už jen, aby si pacienti platili za chřipku, léčbu akné či operaci slepého střeva,“ podotkl Paroubek. Podle šéfa soc. dem. Janota vlastně prosazuje návrhy ODS a TOP 09.

Paroubek dále uvedl, že by vláda měla urychlit proces změn v systému odměňování manažerů polostátních firem a naopak pochválil kabinet za to, že se snaží zvýšit průhlednost zadávání veřejných zakázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám