Hlavní obsah

Klaus v úterý přijme na Hradě Miloše Zemana

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý dopoledne přijme na Hradě expremiéra a předsedu Přípravného výboru Strany práv občanů (SPO) Miloše Zemana. Podle informací Práva se prezident s lídrem SPO na schůzce dohodl již koncem loňského roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus se zdraví s Milošem Zemanem na jejich posledním setkání.

Článek

Informace o setkání se objevila na prezidentově osobní webové stránce klaus.cz v sekci Kalendář akcí. Schůzku hlavy státu se Zemanem včera Právu potvrdili mluvčí Hradu Radim Ochvat i mluvčí SPO Eduard Zeman. „Ano, schůzku mohu potvrdit,“ uvedl Zeman.

Podle předsedy jihomoravské organizace SPO Petra Rožňáka, který dnes se Zemanem jednal na ustavujícím krajském sněmu SPO, by tématem setkání Zemana s Klausem měla být aktuální politická situace a dopady ekonomické krize.

Rožňák podle ČTK očekává, že politici projednají podobné záležitosti, o kterých Klaus v lednu hovořil na schůzkách s předsedy obou komor parlamentu a šéfy ODS a ČSSD. Tehdy šlo například o problém schodku státního rozpočtu na letošní rok a termín voleb do sněmovny. SPO si pozvání svého představitele na Hrad váží, zdůraznil Rožňák.  

Loni se bavili  o kůrovci

Nejde o první Klausovo jednání se Zemanem za dobu, kdy expremiér nastartoval návrat z vysočinského důchodu do politiky. Loni v polovině května Zeman předal na Hradě prezidentovi otevřený dopis, ve kterém Klause požádal, aby pomohl zastavit škody způsobené kůrovcem na Šumavě. Zeman byl také mezi pozvanými na hradní recepci konané tradičně u příležitosti 28. října.

Klaus se přitom netají skeptickým názorem na malé politické strany. V prosincovém rozhovoru pro Právo označil TOP 09 za polostranu s jedním člověkem. Uvedl také, že nerozumí ambicím různých stran, jako jsou Věci veřejné. Zemanovské uskupení přitom vůbec nejmenoval, vyjádřil se k němu až na dotaz Práva: „Možná jsem na někoho zapomněl, a vidíte, ta zemanovská strana mě vůbec nenapadla“.

Zeman včera oznámil, že jeho nová strana sestaví kandidátku pro květnové volby do Sněmovny v každém ze 14 krajů. V té souvislosti se objevila informace, že se expremiér neúspěšně pokusil ke kandidatuře za SPO získat šéfa kabinetu Jana Fischera a ministra vnitra Martina Pecinu.

Šéf resortu vnitra dnes uvedl, že nešlo o konkrétní nabídku. Na dotaz Práva, zda s ním Zeman o kandidatuře jednal a jaký byl výsledek, Pecina sdělil: „Mezi čtyřma očima ne. Pouze v širším kruhu lidí 28. října. Na recepci na Pražském hradě řekl, že shání zajímavé lidi na kandidátky. Tož vše. Nic konkrétního“.

Zemanův přítel Miroslav Šlouf dnes označil úvahy o Fischerově a Pecinově kandidatuře v barvách zemanovců za spekulace. Připustil ale, že se Zeman s předsedou vlády sešel. „S premiérem Fischerem byl před pár týdny na večeři,“ uvedl Šlouf. Fischer dlouhodobě pokračování v politické kariéře po volbách odmítá.

V případě Peciny nejde o první spekulaci o účasti ve volbách. Minulý týden vyvracel lídr ČSSD Jiří Paroubek, že bude ministr vnitra kandidovat za jeho stranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám