Hlavní obsah

Teploty padají pod minus 20 stupňů, šest lidí o víkendu umrzlo

Novinky, ČTK, mib, toh
Praha/Ostrava
Aktualizováno

V Česku stále panují silné mrazy, které přineslo studené proudění ze Sibiře. Nejchladněji bylo do rána na severovýchodě země, na Královéhradecku naměřili meteorologové až minus 24 stupňů. Začátek týdne přinese další sněhovou nadílku. Celkem tak mráz o víkendu připravil o život zřejmě šest lidí, dva zemřeli v Praze, po jednom v Ostravě a na Mladoboleslavsku.

Článek

V Praze zmrzli dva bezdomovci. „Oba muži, kteří byli nalezeni bez známek života, pravděpodobně umrzli. První případ byl policii hlášen kolem dvanácté hodiny polední z Makovského ulice v Praze 6. Nalezen zde byl muž bez známek života,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

„Ke druhému případu vyjížděli policisté zhruba o hodinu později. V bývalém areálu mateřské školy v ulici Radlická v Praze 5 – Jinonicích byl nalezen taktéž mrtvý muž. Bylo zjištěno, že se v obou případech jedná pravděpodobně o osoby bez domova,“ dodala Miklíková.

Další muž zemřel na podchlazení v jednom nevytopeném ostravském bytě. [celá zpráva]

V Olomouckém kraji zřejmě na podchlazení zemřeli dva lidé. Tělo prvního muže bylo dnes nalezeno v poli u rychlostní komunikace mezi Olomoucí a Neředínem. Druhý muž již bez známek života ležel v potoce v obci Kokory na Přerovsku. Přivolaní lékaři vyloučili cizí zavinění a jako předběžnou příčinu smrti stanovili podchlazení. 

V sobotu umrzl muž v Dolním Bousově, v neděli to oznámila policie. Před restaurací ho našel kamarád. Lékař už mu nedokázal pomoci. Příčinu úmrtí objasní pitva.

Arktické mrazy

Silné mrazy byly v noci na neděli hlavně na Královéhradecku, Pardubicku, na severu a jihu Moravy. Arktické teploty zažili lidé v Broumově a v Adršpachu, kde bylo méně oblačnosti a mráz srazil rtuť teploměru na minus 24 stupňů. V Jevíčku na Svitavsku bylo minus 23,6 stupně, v Kobylí minus 21,7 stupně, velmi chladné počasí panovalo i v Šumperku, kde meteorologové naměřili minus 21,1 stupně, a v Lučině na Ostravsku bylo minus 20,3 stupňů.

Západ a jih Čech tak silné mrazy nezasáhly, na některých místech bylo až o více než deset stupňů tepleji než na severovýchodě Čech. Teploty se většinou pohybovaly v rozmezí minus pět až minus deset stupňů. Také pražské stanice po ránu zaznamenaly nejnižší teploty v rozmezí mezi minus osmi až minus 12 stupni.

K rekordně nízkým teplotám má podle Českého hydrometeorologického ústavu Praha dnes daleko. Teplotní rekord pro tento den drží Klementinum s minus 21,2 stupně.

Do mrazů přijde další sněžení

Na začátku týdne ovlivní počasí okluzní fronta od západu, silné mrazy trochu poleví a začne sněžit. ČHMÚ varuje motoristy před tvorbou sněhových jazyků, ve vyšších polohách i závějí. Už v noci z úterý na středu ale meteorologové očekávají opět teploty kolem minus 20 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám