Hlavní obsah

Filip obvinil zelené z pravicovosti

Novinky,

Předseda KSČM Vojtěch Filip se tvrdě střetl v nedělní televizní diskusi televize Prima s předsedou Strany zelených kvůli důchodům. Zatímco komunisté trvají na zachování stávajícího systému, Ondřej Liška ho považoval ze neudržitelný. První střety však začaly již na začátku pořadu.

Článek

Když moderátor uvedl, že v nedělní Partii budou dvě malé strany, Filip se tvrdě ohradil: „KSČM se nepovažuje za malou stranu, je třetí nejsilnější a ze všech stran má nejvíce hlasů.“

Naopak Strana zelených přitom v průzkumech nedosahuje ani pěti procent, i když Liška tvrdí, že už jsou jen o dvě desetiny procentního bodu pod pěti procenty. Hranice pěti procent je přitom nutná pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Filip také okamžitě napadl Stranu zelených, že se odchýlila od programu spřízněných stran v Evropě: „Myslel jsem si, že Strana zelených bude stát mezi ČSSD a KSČM, jako stojí jinde v Evropě, ale ona stojí u ODS. Stranu zelených v českém prostředí považuji z evropského hlediska za exces. První co, udělala, je, že po volbách utíkala k moci a spojila se s pravicí."

Liška to odmítl: "My jsme neutíkali k moci, my jsme zabránili, aby vznikla velká koalice nebo opoziční smlouva, jejíž důsledky vidíme dodnes v mediálních radách. To, co vy nazýváte excesem, je v Evropě běžné, zelení v Irsku, ve Finsku i v některých (německých) spolkových zemích vládli se středopravou koalicí.  Jsem autonomní a alternativní vůči pravici a levici."

Hádka nad důchody

Hlavní střet se ale odehrál nad důchody. Liška se rovnou postavil proti třináctým důchodům: „Třináctý důchod je otázka, která je velmi problematická. Peníze, které chcete rozdat, jsou peníze, které teď nejsou. Vy si půjčíte od příští generace.“

Filip kontroval, že právě Topolánkova vláda, ve které byli i zelení, sociální systém přivedla do deficitu: „Předchozí vlády si půjčovaly z přebytku sociálního zdravotního pojištění a ten přebytek jste zlikvidovali. Vy jste s ODS hlasovali, že se zastropovalo sociální a zdravotní pojištění, dostali jste je tak do deficitu.“

Podle Lišky ale v systému už peníze nebyly: „Ten systém byl projídán během vlád ČSSD, koláč byl snědený už dávno.“

Liška se bojí o svůj důchod

Liška je proto pro reformu penzijního systému: "Buď s tím systémem něco uděláme, nebo moje generace nebude moci využívat stejných výhod jako současní senioři.“

Navrhuje rozšíření o třetí pilíř, kdy si budou lidi platit sami. Upozornil ale na nutnost zabránit vytunelování penzijních fondů.

Filip to označil za argentinskou cestu, která skončila krachem systému i státu. "Povinné připlácení považuji za privatizaci důchodového systému,“ řekl. Podle něj současný systém postačuje a třetího pilíře není třeba.

Reklama

Výběr článků

Načítám