Hlavní obsah

K Čechům z Charity přibyli na Haiti lékaři Člověka v tísni

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S distribucí základních potravin, pitné vody a zajištění přístřeší počítá plán sítě mezinárodních Charit, včetně Charity ČR pro následují dva měsíce na zemětřesením poničeném Haiti. Zlepšit zoufalou zdravotní situaci se pokusí lékařský tým Člověka v tísni.

Foto: Reuters

Skupina Haiťanů se modlí na ulici, kde žijí po zemětřesení, jež zasáhlo Port-au-Prince.

Článek

„Pro rodiny zajišťujeme kromě dalšího základní sety pro vaření a nabídku výdělku lidem postižených zemětřesením. Mohou za peníze pomáhat při odklízení sutin a stavbě provizorních toalet v táborech. To umožní zaměstnat 10 tisíc Haiťanů,“ řekl Právu v pátek mluvčí Arcidiecézní charity v Olomouci (ACHO) Marek Navrátil.

Plán pomoci Charity vychází ze zkušeností Caritas Haiti a americké charity CRS a počítá s využitím vedoucích komunit a kněží, kteří jsou přirozenými autoritami v této dominantně katolické zemi. Dva pracovníci ACHO se již zapojili do práce mezinárodního koordinačního týmu v metropoli Port-au-Prince.

Charita ČR veřejnou sbírkou získala jíž skoro 12 miliónů korun.

Člověk v tísni vyslal lékařský tým

Na Haiti odletěl včera šestičlenný lékařský tým Člověka v tísni. Část zdravotníků se zapojí do práce v místních nemocnicích. Část vytvoří mobilní jednotku, která bude poskytovat lékařskou pomoc lidem žijícím v provizorních táborech. Veze sebou desítky kilogramů zdravotnického materiálu. Především dezinfekci, převazové materiály a antibiotika.  

Lékařský pohotovostní tým Člověka v tísni dokáže na místě ošetřit až dvě stovky pacientů denně. Na zemětřesením zasaženém území pomáhal například v roce 2009 na Sumatře nebo v Pákistánu v roce 2005.

Venkov je přelidněn, píše páter Musil

Tíživá začíná být i situace na místech, které zemětřesení nezasáhlo. Na chudý venkov se totiž přemísťují tisíce lidí z nejvíce postiženého hlavního města Port-au-Prince.

Svědčí o tom i situace ve dvoutisícové obci Baie-de-Henne na severu země, která je centrem farnosti, kde již od roku 2002 působí jako misionář český páter Roman Musil z řádu oblátů.

„Do Baie-de-Henne se teď přesunuli všichni místní farníci, kteří dříve pobývali v Port-au-Prince, takže je tu teď docela dost přelidněno. Bude tedy i tady veliká potřeba starat se o lidi, kteří se sem přesunuli z hlavního města. Spousta z nich má problémy s bydlením a někteří přijeli s drobnými zraněními. V neděli tedy svolám farní radu a o této vzniklé situaci musíme společně popřemýšlet. Zároveň je tady i spousta dětí z hlavního města, které budou potřebovat vzít do naší školy, uvidíme, jestli na to máme kapacitu,“ napsal v pátek Musil.

Vétřieska se rozjede možná v pátek

Technik Filip Hlásný se v téže obci od čtvrtka snaží opravit vozidlo Praga V3S, které dostal loni na jaře k dispozici Musil. Na konci minulého roku u ní došlo k poruše vstřikování a čerpadla. Pragovka je pro farnost důležitým pomocníkem. Musil s ní dováží mj. rýži a další potraviny.

„Jsem dost vyčerpaný ještě z cesty a dnešní celodenní práce,“ napsal v mailu Hlásný.

„Seřídil jsem ventily. Měly velkou vůli... už jsou zpátky. Z výfuku se kouří a nic, tak koukám, kde co. Je ale asi hlavní problém v tom, že je hodně volný klínek na poháněcí hřídeli k vstřikovacímu čerpadlu. Vykuchal jsem unašeč a klínek je total! Mám už z náhradního motoru jiný, zítra ho namontujeme a uvidí se,“ dodal Hlásný krátce před třetí hodinou ranní středoevropského času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám