Hlavní obsah

Kontroly rychlostudentů v Plzni skončily, v síti uvízlo několik magistrů

Právo, Ivan Blažek
plzeň

Kontroly rychlostudentů plzeňských práv v pátek skončily. Konkrétní čísla ani jména zatím nejsou k dispozici, ale vypadá to, že několik magistrů v Plzni vystudovalo za skutečně podezřelých okolností. Pokud dojde na odebírání titulů, a může jít i o žalobce či soudců, mohly by být zpochybněny jejich úkony (žaloby, a rozsudky) v minulosti.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Děkan plzeňské právnické fakulty Jiří Pospíšil

Článek

Rektorská komise Západočeské univerzity už prověřila celý seznam poskytnutý ministerstvem školství. Figuruje na něm 560 jmen absolventů, kteří na plzeňské právnické fakultě ukončili pětileté magisterské studium za méně než čtyři roky.

„V několika desítkách případů bude ještě nutné dohledat některé náležitosti, ale odhaduji, že těch opravdu sporných bude pouze pár, půjde o několik jednotlivců,“ řekl Právu Petr Bezouška, člen zmíněné komise a proděkan plzeňských práv.

Délka není rozhodující

Komise nyní musí provést kategorizaci zjištěných pochybení - ty sahají od chybějících razítek až po nedostatečnou dokumentaci u studentů, kteří do Plzně přišli z jiných škol.

Závěrečná zpráva by mohla být na světě koncem ledna. „Samotná délka studia na absolvované vysoké škole není jedinou skutečností, ze které by bylo možné usuzovat na pochybnosti o řádnosti studia,“ zdůraznil rektor Josef Průša a dodal: „Existuje totiž celá řada institutů, které takzvaná krátká studia odůvodňují - například přestup z jiné vysoké školy, spojení více ročníků v jeden, studium podle individuálního plánu.“

Teprve pokud žádné takové logické vysvětlení neexistuje, lze podle Průši vyslovit pochybnosti nad dotčeným studiem.

Kontroly rychlostudentů odstartovaly už loni v říjnu, pak se ale zastavily. „Na doporučení akreditační komise jsme se začali přednostně věnovat doktorským studijním programům a rigorózním pracím,“ vysvětlil rektor. Univerzita se podle něj ještě ani neobrátila na jiné právnické fakulty, aby ověřila, zda na nich inkriminovaní absolventi skutečně studovali. „Čekáme na kompletní výsledky kontroly,“ dodal Průša.

Benda bez titulu

Už teď je jisté, že univerzita chce odebrat titul Ph.D. šesti absolventům doktorandských studijních programů. A o titul JUDr. přijde téměř jistě poslanec Marek Benda (ODS), který sám přiznal, že jeho rigorózní práce byla příliš krátká.

„Poslal dopis panu rektorovi a ten je připraven mu titul odejmout,“ uvedl pro Radiožurnál děkan plzeňské právnické fakulty Jiří Pospíšil.  Pokud fakulta získá možnost opět udělovat doktoráty, bude moci Benda požádat o nové rigorózní zkoušky.

Otřese se česká justice?

Odebírání titulů může otřást i celým systémem justice, zvláště pokud o diplom přijdou například někteří soudci nebo žalobci.

„Já osobně se domnívám, že tam určitá forma zpochybnění jejich úkonů do minulosti může nastat,“ uvedl Pospíšil, podle něhož je ale nutné vypracovat právní analýzy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám