Hlavní obsah

Rath hrozí ministryni: Ať se chová slušně, nebo ji stihne odveta po volbách

Právo, Novinky, Jiří Mach
Praha
Aktualizováno

Sociální demokracie se v pátek na tiskové konferenci ostře ohradila proti propuštění Jana Žaloudíka z brněnského Masarykova onkologického ústavu. Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška stojí za propuštěním náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr a jeho ODS. Vyzval proto ministryni Danu Juráskovou, aby sjednala nápravu a vyloučila tak, že není loutkou ODS. Nemocnice se ohradila, že tyto personální změny jsou čistě v její kompetenci.

Článek

Stínový ministr ČSSD David Rath dokonce pohrozil, že by se s Juráskovou mohlo po volbách jednat stejně.

"Důrazně bych chtěl vyzvat paní ministryni, jestli nechce, aby se s ní po volbách zacházelo podobných způsobem, tak ať se chová slušně,“ prohlásil hejtman Středočeského kraje Rath s tím, že vyhazovat takové "kapacity je skutečně špatně".

Podle jeho slov patří Žaloudík v oboru mezi osobnosti celosvětového formátu. "Museli byste jet hodně dlouho na západ, abyste narazili na podobnou osobnost,“ řekl Rath a doplnil, že Žaloudík je také děkanem brněnské lékařské fakulty.

Je to interní záležitost nemocnice

Mluvčí nemocnice Zuzana Joukalová upozornila, že Žaloudík "byl v letech 2000 až 2001 ředitelem ústavu, avšak v posledním období pracoval již jen jako řadový chirurg na menší pracovní úvazek."

Personální změny krom ředitele a přednostů klinik jsou v kompetenci nemocnice a "ministerstvo zdravotnictví žádnou pravomoc do tohoto procesu jakkoli zasahovat nemá."

Lékař hodlá kandidovat za ČSSD

Na vině je podle Ratha především ODS: "Je to dost smutná vizitka personální politiky ODS, že si něco takového dovolí.“ 

Hašek k tomu poznamenal, že Žaloudíka propustil ředitel Masarykova onkologického ústavu Jiří Vorlíček, kterého dle jeho slov dosadil do funkce tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Podle Haška souvisí propuštění také s tím, že hodlá Žaloudík kandidovat do Senátu za ČSSD právě proti Julínkovi.  

Rath podá na ministrstvo žalobu

Ministerstvo zdravotnictví porušilo podle hejtmana Ratha zákon, když v termínu nerozhodlo o převodu středočeských nemocnic z akciových společností na neziskové organizace. „Podáme na ministerstvo správní žalobu a trestní oznámení,“ řekl Rath. Žalobu a trestní oznámení chce Rath podat patrně v pondělí.

Ministerstvo žádosti dvakrát zamítlo, o třetí mělo podle Ratha rozhodnout do 18. ledna. „Ministerstvo je dodnes nečinné a nerozhodlo,“ uvedl hejtman. Lhůty správního řádu jsou závazné, jde o politickou svévoli, soudí.

Za všechno může Šnajdr

ODS podle hejtmana bojuje za to, aby nemocnice zůstaly akciovými společnostmi, což je podle něho předstupeň k jejich privatizaci. Ministerstvo podle Ratha porušilo zákon o správním řádu, ale i zákon o neziskových nemocnicích. Středočeskému kraji podle něho vzniká škoda v řádech statisíců korun.

Kraj podá správní žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu a trestní oznámení na neznámého pachatele, uvedl Rath. Oznámení bude na neznámého pachatele. Rath ale podezřívá náměstka ministryně zdravotnictví za ODS Marka Šnajdra.

Reklama

Výběr článků

Načítám