Hlavní obsah

Armáda představila modernizovaný vrtulník, kterým vypomůže NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká armáda v pátek za účasti britských kolegů představila modernizovaný vrtulník Mil Mi-171Š. Britové na modernizaci poskytli některé součásti a systémy. Modernizaci stroje platila vrtulníková iniciativa NATO, kterou Česko v Alianci vede. NATO má dlouhodobě nedostatek transportních vrtulníků.

Článek

Mi-171Š vycházejí z typu Mi-17, ale jsou vybaveny modernější avionikou a pro potřeby armády jsou stroje vybaveny částečným pancéřováním.

Modernizace pěti vrtulníků, z nichž tři už byly odeslány do Afghánistánu, stála podle náměstka ministra obrany Jana Fulíka desítky miliónů eur. Projekt byl financován z příspěvků, které platí členové vrtulníkové iniciativy NATO. 

Zakázky na modernizaci vrtulníků typu Mi z výzbroje zemí bývalého východního bloku usiluje konsorcium českých firem, které se poprvé sešlo ve středu. V jeho čele stojí státní podnik Letecké opravny Malešice.

Česká armáda vedle renovovaných vrtulníků využívá také klasické stroje Mi-17, Mi-8 a bitevníky Mi-24. Ve výzbroji jsou i polské stroje Sokol.

Náměstkyně britského ministra obrany Ann Taylorová uvedla, že Británie poskytla české armádě pilota, který se podílí na výcviku vrtulníkových letců.

Doplnila také, že i přes rozpočtové potíže, kterým Londýn kvůli hospodářské krizi čelí, zůstane v Česku britský poradní a výcvikový tým. Ten působí ve Vyškově od roku 2000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám