Hlavní obsah

Přihlášky na střední školy mají být jen dvě, plánuje ministerstvo

Praha

Ministerstvo školství v připravované novele zákona o školách počítá se snížením počtu přihlášek k přijímacím zkouškám na střední školy ze tří na dvě. K tomuto kroku vede úřad analýza, podle které v minulém roce většina žáků využila při přijímacím řízení v minulém roce právě pouze dvě přihlášky. Zákon umožňující podat tři přihlášky přitom platí teprve rok.

Článek

O plánu ministerstva píší Lidové noviny, které uvedly, že návrh je již hotový a v nejbližší době by měl být předložen poslancům.

Analýza ministerstva přitom ukázala, že proti novému způsobu přijímacího řízení je 80 procent středoškolských ředitelů, když nejvíce kritizovali ředitelé náročnější administrativní postupy. "Mezi ně patří třeba zasílání písemných informací o přijímacím řízení do vlastních rukou, ale i vše, co souvisí s agendou zápisových lístků," uvedla mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová.

Naopak spokojeni se současným stavem jsou rodiče a samotní uchazeči o studium. Podle analýzy se jim líbí právě hlavně to, že mají díky většímu počtu přihlášek větší možnost se strategicky rozhodovat. Oceňují také snížení psychologické náročnosti pro žáky, kteří můžou podat větší množství přihlášek.

Zásadně proti návrhu ministerstva je ODS. "Rozhodně takovýto návrh nepodpoříme," uvedl školský expert ODS Walter Bartoš. Naopak podle stínového ministra školství Jiřího Havla z ČSSD není toto téma největším problémem vzděláváním. Sám Havel by však byl nejraději, kdyby se vrátil systém jedné přihlášky.

Reklama

Výběr článků

Načítám