Hlavní obsah

V Praze se konaly dva koncerty na podporu Haiti

– Praha • Aktualizováno

V Praze se ve čtvrtek konaly dva koncerty na podporu Haiti, které před deseti dny zasáhlo ničivé zemětřesení. První koncert začal už odpoledne na Staroměstském náměstí, kam i přes chladné počasí přišly stovky lidí. Druhý se konal večer v klubu La Fabrika. V průběhu obou koncertů organizátoři oznámili, že dárci z celé republiky poslali osm miliónů korun.

Článek

Dárcovské DMS posílali lidé na pomoc Haiti po celý den. V době koncertu na Staroměstském náměstí poslali 98 557 DMS, darovaná částka dosáhla 2 667 039 korun. Další dva milióny věnovala městská část Praha 6. Částka vybraná během televizního vysílání z klubu La Fabrika dosáhla 5 319 907 korun. Návštěvníci v sále mezi sebou vybrali v hotovosti 100 000 korun. Šek na zhruba 1,1 miliónu předal na koncertě jeden z mobilních operátorů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Iva Frühlingová při vystoupení na Staroměstském náměstí v Praze na pomoc Haiti

Posluchače koncertu, který přenášela Česká televize, pozdravil z videozáznamu exprezident Václav Havel. Připomněl, že lidé by se měli chovat k planetě Zemi pokorněji. "Nedovedeme odhadnout, kdy přijde tsunami nebo zemětřesení. Více pokory pravděpodobně přispěje k lepší budoucnosti světa," řekl.

Na Staroměstském náměstí vystoupili finalisté Česko Slovenské SuperStar i hvězdy jako Lucie Bílá a Monika Absolonová. Diváky pozdravili z pódia premiér Jan Fischer a pražský primátor Pavel Bém.

Na humanitárním koncertě v klubu La Fabrika vystoupili Aneta Langerová, Eva Pilarová či houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. Koncert uváděly Eva Holubová s Marcelou Augustovou. Oba koncerty spolupořádal Člověk v tísni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé mohou pomoci postiženému Haiti DMS zprávami

Celkem už Češi přispěli na pomoc Haiti přes 40 miliónů korun, vláda poskytla 20 miliónů.

Počet mrtvých na Haiti se podle odhadů pohybuje mezi 100 000 až 200 000, v masových hrobech již bylo pohřbeno na 75 000 těl. Přibližně 1,5 miliónu Haiťanů se ocitlo bez střechy nad hlavou.

S Haiti vyjadřují solidaritu i umělci ve světě. Společnou píseň pro tuto příležitost složila třeba britská rocková skupina U2 s rapperem Jay-Z a producentem Swizzem Beatzem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám