Hlavní obsah

Nejhorší rok nového tisíciletí? Pro Čechy zatím ten loňský

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Loňský rok byl pro Čechy podle jejich názoru vůbec nejhorším od začátku nového tisíciletí. Poměrně výrazně navíc vzrostl počet těch, kteří považují za převažující pocit zklamání. Momentálně je jich dle tradičního průzkumu agentury STEM 47 procent. Zklamání převládá v celé populaci bez rozdílu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oproti loňskému roku počet lidí, kteří za převažující pocit minulého roku označili zklamání, stoupl o sedm procentních bodů. Spokojenost oproti tomu pociťovalo pouze 30 procent lidí. Počet lidí, kteří reflektují coby převládající pocit únavu, setrval na 23 procentech.

Z části výzkumu, v níž lidé mohli blíže specifikovat své pocity, plyne, že nejčastěji loňský rok vnímají jako údobí strachu, obav a nejistoty (33 procent dotázaných).  Desetina Čechů si pak s loňským rokem spojí bezmoc a osm procent nesoustředěnost.

Převažující vnímání jednotlivých let (v procentech)
200220082009
Spokojenost463730
Únava302323
Zklamání244047
Zdroj: STEM  (průzkumy prováděny vždy v lednu následujícího roku)

Jako pomyslné synonymum vyrovnanosti označilo uplynulý rok 11 procent dotázaných. Podle dalších 13 procent jde vše, jak má, a čtyři procenta Čechů vnímají rok 2009 jako úspěch.

Zklamaní jsou všichni, stoupenci levice ale více

Z dlouhodobého srovnání vyplývá, že lidé zklamaní měli navrch v mezidobí let 1997 až 2000 a pak v posledních třech letech. Není bez zajímavosti, že vyšší míru zklamání z uplynulého roku pociťovali lidé v roce 1997, kdy se tak vyslovilo 48 procent  lidí.

"V předcházejících šetřeních jsme vždy zaznamenávali zřetelné rozdíly mezi pocity žen a mužů a mezi různě vzdělanými lidmi. V posledním výzkumu se však tyto rozdíly neobjevují, což znamená, že pocity týkající se předešlého roku jsou, co se týče pohlaví a vzdělání respondentů, všeobecně prožívané," uzavírá agentura.

Z hlediska politických preferencí jsou nejvíce zklamáni stoupenci levicových stran. U voličů KSČM jde o 64 procent dotázaných, u sociálních demokratů pak 62 procent. Stejně je na tom i šest z deseti stoupenci KDU-ČSL, 45 procent voličů TOP 09 a 30 procent příznivců ODS. Zklamaných je z loňska i 39 procent potenciálních voličů Strany zelených.

Anketa

Byl pro vás loňský rok nejhorší za posledních deset let?
Ano
54,6 %
Ne
39,1 %
Všechny roky jsou stejné
6,3 %
Celkem hlasovalo 27006 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám