Hlavní obsah

Šedý zákal začali v Plzni léčit chytrou umělou oční čočkou

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Převratnou novinku v léčbě šedého zákalu začali testovat v plzeňském medicínském centru OFTA. Pacient dostane náhradou za zakalenou čočku umělou náhražku, na tom by ale ještě nebylo nic zvláštního. Unikátní je, že plzeňské pracoviště začalo jako první zkoušet čočky, které se dají přímo v oku "seřizovat na míru", a to bez nutnosti nové operace.

Článek

Česká republika se tak stala teprve sedmým státem na světě, kde se tato moderní technologie využívá.

"Ve středu 20. ledna bylo operováno šest lidí, všechny zákroky dopadly na výbornou,“ řekl Právu oční specialista Gabriel Hadrávek ze zmíněného centra. 

Stop brýlím

Vlastní výměna čočky se prakticky nijak nelišila od ambulantních mikrochirurgických zákroků, které se provádí naprosto běžně, jen plzeňská OFTA jich dělá kolem 3500 za rok.

"Na to výjimečné teprve dojde,“ upozornil Hadrávek. "Část pacientů totiž musí i po operaci nosit dioptrické brýle, například kvůli anatomickým poměrům v oku. Nyní bude možné voperovanou čočku uzpůsobit. Měsíc po zákroku ji pomocí ultrafialového světla o specifické vlnové délce nastavíme tak, aby pacientovi maximálně vyhovovala,“ vysvětlil lékař. 

Materiál, z něhož jsou zhotoveny zmíněné nitrooční čočky, vyvinul profesor Kalifornské techniky Robert Grubbs, nositel Nobelovy ceny za chemii roku 2005.

Podle Hadrávka se ale nedá počítat s jejich masovým využitím. "Jsou určeny zejména pro pacienty do pětašedesáti let, kteří mají dostatečně široké zornice. Budeme je využívat zhruba u desetiny zákroků,“ odhadl Hadrávek a dodal: "V celém Německu byly loni použity v osmi stovkách případů.“  

Šedý zákal hrozí většině důchodců

Šedý zákal je oční onemocnění, při kterém dochází k postupnému zakalení čočky - to omezuje průnik světla dopadajícího okem na sítnici a tak dochází ke zhoršení zrakových funkcí.

"Jedná se o poměrně časté onemocnění, v populaci nad 65 let je určitý stupeň zakalení čočky patrný u každého druhého a nad 75 let je šedým zákalem postiženo kolem sedmdesáti procent populace,“ upozornil Hadrávek.

Zákroky dnes plně hradí zdravotní pojišťovny. "O tom, jak to bude vypadat v případě nového typu čoček, budeme s pojišťovnami ještě jednat, cenově se ale od těch běžných prakticky neliší,“ uzavřel Gabriel Hadrávek. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám