Hlavní obsah

Topolánek: Ministři nominovaní ODS nebudou kandidovat ve volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf ODS Mirek Topolánek se ostře ohradil proti spekulacím, že by do nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny měli kandidovat někteří ministři současné úřednické vlády nominovaní za ODS. Pokud by se voleb účastnili ministři za ČSSD, bylo by to jasným porušením vzájemných dohod, řekl ve čtvrtek Topolánek.

Foto: Milan malíček, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

„Byl jsem účastníkem všech jednání o úřednické vládě. Já se chci striktně ohradit proti propagandistickému triku a to označení některých ministrů nominovaných za ODS za potenciální kandidáty do Poslanecké sněmovny. Já to vylučuji, žádný z těchto ministrů podle této dohody nebude kandidovat do Poslanecké sněmovny,“ uvedl Topolánek na brífinku.

Šéf soc. dem. Jiří Paroubek podle něj opakovaně porušuje dohodu uzavřenou během jednání o Fischerově vládě. „Pecina nemůže být podle této dohody současně ministrem této vlády a současně kandidovat do Poslanecké sněmovny,“ prohlásil šéf ODS.

Spekulace o kandidatuře Gustava Slamečky, Martina Bartáka či kohokoli dalšího ze současné úřednické vlády za ODS jsou lživé
Mirek Topolánek

Pokud by ministr vnitra kandidoval, nemůže být současně členem vlády, soudí Topolánek. Na Pecinovu adresu znovu vzkázal, že je „protagonistou Lidového domu ve vládě“.

"Spekulace o kandidatuře Gustava Slamečky, Martina Bartáka či kohokoli dalšího ze současné úřednické vlády za ODS jsou lživé," stojí v prohlášení grémia ODS. Dohoda s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem podle prohlášení, které má ČTK k dispozici, jasně zněla, že nikdo z nynější vlády nebude do sněmovny kandidovat.

Vedení ODS tak ostře reagovalo na informace Práva, podle kterého velké strany zvažují, zda ve volbách nevyužít jmen ministrů populární úřednické vlády a příslušným způsobem změnit kandidátky. [celá zpráva]

ODS ale do vlády nominovala i ministra financí Eduarda Janotu, o němž se spekuluje jako o možném kandidátovi nového uskupení TOP 09.

Podle Práva ČSSD zvažuje, že do čela pražské kandidátky by se postavil ministr vnitra Martin Pecina. [celá zpráva]

Pokud by to chtěl skutečně udělat, musel by podle Topolánka z vlády odejít. ODS přitom jeho odchod žádala už několikrát, především kvůli údajné ministrově až příliš blízké vazbě na sociální demokracii.

"Případná kandidatura Martina Peciny za ČSSD je jasnou a vážnou politickou korupcí," stojí v prohlášení grémia občanských demokratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám