Hlavní obsah

Polský prezident si z Hradu odnesl Řád bílého lva

– Praha • Aktualizováno

Polský prezident Lech Kaczyński ve čtvrtek na Pražském hradě dostal nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva. Ocenění převzal od svého českého protějšku Václava Klause. Prezidenti následně kritizovali EU za liknavý postup v pomoci Haiti.

Článek

Kaczyński přijel do ČR na státní návštěvu. Po slavnostním uvítání na Hradě jednal s Klausem mezi čtyřma očima. Dopoledne je čeká ještě jednání ve společnosti národních delegací. Hovořit by měli mimo jiné o Evropské unii a vzájemných vztazích obou zemí.

Tu aristokratickou republiku, kterou je Evropská unie, je třeba trochu zdemokratizovat.
Lech Kaczyński, polský prezident

Konzervativní polský prezident před návštěvou ČR zdůraznil, že je třeba usilovat o to, aby Evropská unie byla demokratičtější. "Tu aristokratickou republiku, kterou je Evropská unie, je třeba trochu zdemokratizovat," uvedl.  Lisabonská smlouva by podle obou mužů neměla otevřít cestu k radikální unifikaci a centralizaci EU.

Oba prezidenti se také shodli, že evropská sedmadvacítka je při pomoci Haiti, které bylo před několika dny postiženo zemětřesením, málo aktivní. 

Foto: Jan Handrejch, Právo

Klaus udělil polskému prezidentovi Lechu Kaczyńskému Řád bílého lva.

V Polsku se na podzim odehrají prezidentské volby, v nichž by se Kaczyński mohl utkat se současným premiérem Donaldem Tuskem, který nyní v průzkumech vede. Pokud by Kaczyński svůj post neobhájil, byla by nynější návštěva ČR posledním setkáním dlouholetých spojenců Klause a Kaczyńského v prezidentských funkcích.

Klaus a Kaczyński jsou si blízcí

Český a polský prezident jsou si blízcí mimo jiné euroskeptickými názory a obhajobou některých konzervativních postojů. Oba se stavěli proti přijetí Lisabonské smlouvy a odkládali svůj podpis pod tímto dokumentem. Kaczyński ale později odmítavé stanovisko změnil a smlouvu po souhlasu Irů ve druhém referendu podepsal. Klaus unii naopak napínal do poslední chvíle a před svým podpisem si vymínil ještě výjimku pro ČR z Listiny základních práv EU.

Kaczyński loni oslavil šedesáté narozeniny. Se svým dvojčetem Jaroslawem ovládl nejvyšší patra polské politiky na přelomu let 2005 až 2006. Nejprve vyhrála volby jejich strana Právo a spravedlnost, a v prosinci 2005 se Lech stal prezidentem. V poslední době se o Kaczyńském mluví hlavně v souvislosti se spory s premiérem Tuskem. Ten stojí v čele vlády od roku 2007, kdy dovedl k vítězství v předčasných volbách Občanskou platformu.

Během čtvrtka se polský prezident v Praze měl setkat ještě s předsedy obou komor českého parlamentu, na večer byla naplánována státní večeře organizovaná Klausem a jeho ženou Livií.

V pátek by měl Kaczyński posnídat s předsedou vlády Janem Fischerem, položit věnec u památníku na pražském Vítkově a navštívit pražského primátora Pavla Béma.

Reklama

Výběr článků

Načítám