Hlavní obsah

K vrtulníkové skupině NATO pod českým vedením se chce přidat Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie má zájem o zapojení do vrtulníkové iniciativy NATO, kterou vede Česká republika. O možnosti britského vstupu do programu bude v pátek v Praze jednat náměstkyně britského ministra obrany Ann Taylorová se svým českým protějškem Janem Fulíkem. Taylorová navštíví britský vojenský poradní a výcvikový tým, který od října roku 2000 působí ve Vyškově.

Foto: Profimedia.cz

Mi-17 České armády

Článek

 "Britská náměstkyně bude v Praze jednat o dalším rozvoji vzájemné spolupráce v oblasti obrany a o možnostech zapojení do takzvané HIP Helicopter Task Force (jednotka vrtulníků Mi)," řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Cílem zmíněné iniciativy je využití ruských vrtulníků Mi pro potřeby NATO. Aliance má dlouhodobě nedostatek helikoptér vhodných do těžkých terénů. Mnohé nové členské země z bývalého východního bloku však takovými stroji disponují.

Česko jako jedna ze zemí, které ruské helikoptéry Mi využívají, stojí v čele skupiny. Česká firma LOM má navíc velké zkušenosti s modernizací tohoto typu vrtulníků. Podle svých údajů je dokonce jako jediná ze států NATO vlastníkem licence na provádění generálních oprav ruských strojů.

Britové na vojenské škole ve Vyškově působí od roku 2000. Jejich poradní a výcvikový tým pro střední a východní Evropu zde asistuje při rozvoji profesionální armády. Jeho úkolem je cvičit poddůstojníky z České republiky, z ozbrojených složek některých států NATO i zemí, které se účastní programu Partnerství pro mír.

Kromě britské přítomnosti ve Vyškově armády obou zemí spolupracují také při pořádání každoročního cvičení pozemních a vzdušných sil Flying Rhino (Létající nosorožec).

Reklama

Výběr článků

Načítám