Hlavní obsah

Česko má již 83 obětí prasečí chřipky

Právo, Novinky, ČTK, vm, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prasečí chřipka si v Česku vyžádala již 83 životů. Jen za poslední týden na ni zemřelo šest pacientů. Informovala o tom ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, která se ve středu nechala proti tomuto onemocnění očkovat. Vakcínu si nechala aplikovat v očkovacím centru nemocnice Bulovka za přítomnosti novinářů a televizních kamer.

Foto: Václav Pergl, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková se nechává očkovat proti prasečí chřipce.

Článek

Většina obětí pandemického viru měla jiné závažné onemocnění. Podlehli jí ale i jinak zdraví lidé. "Jsou pacienti, kteří skutečně zemřeli na komplikace způsobené onemocněním novým typem chřipky. Ale jsou to jednotlivci," řekla Jurásková.

Česká veřejnost však není očkování příliš nakloněna. Zatím se podle ministryně nechalo v tuzemsku očkovat asi 30 procent lidí vybraných k očkování. Podíl je zhruba stejný jak u chronických pacientů, tak zdravotníků. "Podle mého názoru je to úspěch. Proti sezonní chřipce se nechává každoročně očkovat zhruba 700 000 až 800 000 lidí z deseti milionů," připomněla.

„Ano, je to demonstrativní akce, chci na sobě dokázat, že vakcína je bezpečná a očkování se nebojím. Můj příklad může ovlivnit některé lidi, kteří dosud váhali,“ řekla ministryně.

Kritici vakcíny prý matou veřejnost

Negativní postoj k vakcíně zaujímají i někteří zdravotníci. Podle Juráskové tito "pseudovakcinologové" jenom matou veřejnost.

V tuzemsku je 238 000 vakcín, k 7. lednu se jich použilo 55 000, tedy méně než čtvrtina. Stát objednal celkem milion dávek, na jejichž nákup vyčlenil přes 200 milionů korun. "Náklady se budou měnit ve chvíli, kdy část té vakcíny odmítneme odebrat. Nevylučuji to, ale v tuto chvíli s tím nepočítám," uvedla Jurásková.

Ministerstvo nyní chystá podrobnější vyhodnocení očkování. V půlce února by mělo být známo, kolik vakcín bylo naočkováno jakým skupinám pacientů, jakého věku a s jakými diagnózami, uvedla ministryně. Podle toho se podle ní rozhodne, jestli a kdy se přiveze do ČR další dávka vakcín.

Ministryně také upozornila, že pokud nastoupí druhá vlna epidemie, přístup lidí k očkování se může dramaticky změnit. Stát se to může už koncem ledna či na začátku února, jak tomu bývá často u epidemie běžné chřipky. Na vakcínu by měli mít nárok i pacienti, kteří ji už jednou odmítli, míní Jurásková. Podle ní je důležité, že pro lidi, kteří vakcínu potřebují, ji má stát zajištěnu. ČR zaujala k očkování vyvážený postoj, a to i z hlediska zátěže ekonomiky, sdělila.

Právě pro tento případ by podle ní měl stát vyčlenit strategickou zásobu vakcín. Je to spekulace, ale mohlo by to být třeba 100 000 dávek, uvedla ministryně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám