Hlavní obsah

Krypta, v níž zahynuli atentátníci na Heydricha, je znovu přístupná

Novinky, Michaela Urbanová, Jaroslav Soukup
Praha

V pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici byla ve středu otevřena nová instalace expozice památníku obětem heydrichiády. V místech, kde v roce 1942 svedlo sedm československých parašutistů boj s přesilou pražského gestapa, si mohou návštěvníci prohlédnout dobové artefakty i originální předměty, které strůjci atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha používali.

Článek

Vlastní krypta Pravoslavného katedrálního chrámu sv. Cyrila a Metoděje získala v rámci expozice zcela novou pietní podobu. V jejím prostoru jsou umístěny bronzové busty parašutistů společně s jejich fotografiemi a životopisy. 

Veřejnosti bude zpřístupněna v zimním období od úterý do soboty od 9 do 17 hodin a v letním období od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. Výstava jako taková se z krypty přesunula do předsálí. Expozice volně navazuje a odkazuje na rozsáhlou výstavu Atentát, kterou se roce 2002 prezentoval Vojenský historický ústav.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mezi nejzajímavější a raritní předměty, které lze v rámci nové expozice vidět, patří například část padáku, kterým Jan Kubiš, či Josef Gabčík seskočili v rámci operace Anthropoid na území tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava. 

Foto: Jan Handrejch, Právo

Děkan pravoslavného katedrálního chrámu sv. Cyrila a Metoděje Jaroslav Šuvarský provedl ministra obrany Martina Bartáka

Výsadek Anthropoid, jehož členové atentát na jednoho z nejmocnějších mužů nacistické Třetí říše spáchali, byl na území Protektorátu Čechy a Morava vysazen v prosinci 1941. Heydrichovi se stala osudnou silnice pod Vychovatelnou v Praze-Libni, kudy téměř každý den projížděl ze svého sídla v Panenských Břežanech. V ostré zatáčce nedaleko nemocnice Na Bulovce musel zpomalit a toho 27. května 1942 využili českoslovenští výsadkáři.

Pomalu jedoucímu vozu říšského protektora nejdřív vstoupil do cesty Gabčík se samopalem. Parašutistovi se vzpříčil v hlavni náboj. Kubiš následně hodil na protektorův kabriolet bombu. Vůz sice netrefil, ale Heydrich byl raněn střepinami. Zraněním následně podlehl. Parašutisté následně z místa činu uprchli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Busta Josefa Gabčíka

Okamžitě po atentátu bylo v protektorátu vyhlášeno stanné právo, začaly masové popravy a nacistický teror vyvrcholil vyhlazením obcí Lidice a Ležáky. Výsadkáři se skrývali přes tři týdny. Nakonec je jeden z nich, Karel Čurda, zradil.

Atentát na zastupujícího říšského protektora s hodností obergruppenführera SS a generála policie byl nejvýznamnější akcí svého druhu za dobu trvání druhé světové války a výrazně napomohl uznání československé exilové reprezentace i obnovení země v předmnichovské podobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám