Hlavní obsah

Soud snížil odškodné za záměnu dětí otci, který omyl odhalil

Právo, Petr Marek
Třebíč
Aktualizováno

Třebíčská nemocnice bude muset za záměnu holčiček Nikoly a Veroniky vyplatit jejich rodinám celkové odškodné ve výši 3,2 miliónu korun. Rodina Čermákova dostane celkem 2,1 miliónu, druhý pár Libor Broža a Jaroslava Trojanová dostane 1,1 miliónu. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci, který tak o sto tisíc korun snížil odškodné otci, který záměnu odhalil.

Foto: Vladislav Galgonek , ČTK

Jaroslava Čermáková a Jaroslava Trojanová s právním zástupcem nemocnice Štěpánem Holubem

Článek

Broža podle nového verdiktu dostane jen 250 tisíc korun, jeho partnerka Jaroslava Trojanová 700 tisíc a jejich dcera Veronika 150 tisíc korun.

Jaroslava Čermáková vysoudila jeden milión, její manžel Jan 800 tisíc a jejich dcera Nikolka 300 tisíc korun.

Původně však obě rodiny celkem požadovaly 12 miliónů korun. Nemocnice v Třebíči, která pochybení přiznala, jim jako satisfakci nabídla 600 tisíc korun.

Ani jedna z rodin se proti verdiktu krajského soudu (KS) neodvolala. VS kauzu projednával na základě odvolání nemocnice, která mimo jiné argumentovala tím, že po záměně dětí následovala i další pochybení na straně rodičů nebo lékařů, bez nichž by se na ni přišlo mnohem dříve. Nesouhlasila ani s výjimečně vysokými částkami, které jim krajský soud přiznal.

"Broža a Trojanová od dubna do září roku 2007 mohli svým aktivnějším přístupem záměnu odhalit. Kdyby tak učinili, její rizika a důsledky mohli minimalizovat. Místo toho ale Broža osočoval svoji ženu z nevěry a podal žalobu na popření otcovství,“ poukazoval u VS právní zástupce nemocnice Štěpán Holub. [celá zpráva]

Soudu vadily honoráře za medializaci

Teprve související testy DNA odhalily, že Trojanová není matkou dítěte. Když se navíc celý případ provalil, Broža a jeho partnerka se rozhodli nedat svůj příběh zadarmo. "Rozsáhlá medializace i za honoráře, a zejména ta v Německu, byla nevhodná a nepochopitelná. Naopak Čermákovým se objevením záměny vše zhroutilo,“ uvedl předseda senátu olomouckého VS Vojtěch Brhel.  

"Situace v každé rodině byla odlišná, a proto také musely být různé náhrady. Jen u dětí měly být částky stejné. Žalobci se ale neodvolali, a tak zvýšení u jedné z holčiček nebylo možné. Snížení u druhé zase z našeho pohledu nepřijatelné,“ pokračoval soudce s tím, že celý senát VS žil případem řadu měsíců. "Přeli jsme se o různé aspekty, měli jsme rozdílné názory, ale nakonec jsme se všichni ztotožnili,“ zdůraznil Brhel.

S partnerem sice spolu žijeme, ale od té doby, co mi nevěřil a obvinil mě z nevěry, máme problémy. Je to těžké.
Jaroslava Trojanová

Zároveň ocenil precizní práci KS. "Byla kvalitní, velmi profesionální, a to nám vše hodně usnadnilo. Naopak odvolání nemocnice bylo neurovnané, nevěrohodné a důsledky záměny bagatelizovalo. Zarážející navíc je, že směřovalo do celého rozsudku. Nemocnici to zatížilo o dalších 500 tisíc korun. Co k tomu více říct,“ dodal Brhel. 

Život se změnil...

Čermáková s Trojanovou, které se odvolacího jednání v Olomouci zúčastnily bez svých partnerů, přijaly verdikt VS s ulehčením. "Jsem ráda, že je to za námi,“ tvrdila Čermáková.  

"Zůstane to však v nás celý život. S partnerem sice spolu žijeme, ale od té doby, co mi nevěřil a obvinil mě z nevěry, máme problémy. Je to těžké,“ svěřila se Trojanová.

"I u nás jsou občas ještě zlé chvilky. Před deseti měsíci jsem ale začala navštěvovat odborného lékaře a v té době jsme si s manželem řekli, že to musíme zvládnout a celkem se to daří,“ přidala se Čermáková. 

Prozradila také, že obě rodiny se jednou za tři až čtyři týdny navštěvují. "Navzájem se s dětmi pomazlíme, dáme si kafe a jdeme se třeba projít. Holky si na sebe tak zvykly, že bych neměla to srdce kontakt mezi nimi přerušit,“ vyznala se Čermáková. "Scházet se všichni chceme a samozřejmě budeme i nadále,“ potvrdila rovněž Trojanová. 

Co udělají s vysouzenými penězi, ale ženy zatím nevědí. "Představu nemám. Zaplatíme dluhy za soudy a pak se uvidí. Možná pojedeme někam na dovolenou,“ řekla Trojanová. "Co patří Nikolce, jí uložíme na knížku. Za manžela mluvit nemohu a já nevím,“ dodala Čermáková.  

Anketa

Je odškodnění 3,2 miliónu pro dvě rodiny za záměnu dětí v porodnici dostačující?
Ano
77,3 %
Ne
22,7 %
Celkem hlasovalo 10051 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám