Hlavní obsah

Bém přiznal, že zdolal nejvyšší horu Antarktidy

– Praha

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) v úterý v České televizi nepřímo přiznal, že strávil dovolenou na Antarktidě, kde zdolal nejvyšší horu tohoto světadílu. Na otázku moderátorky pořadu Interview 24, zda mu chybí ve sbírce zdolaných hor také Mount Vinson, odpověděl, že ne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražský primátor Pavel Bém

Článek

O své nedávné čtrnáctidenní dovolené nechtěl Bém nic říkat, spekulovalo se však, že ji tráví na Antarktidě. "Já nedělám žádné tajnosti s ničím. Ale říkám, že dovolená je soukromá věc každého člověka," řekl v televizi Bém.

Primátor tak zdolal poslední z nejvyšších vrcholů všech sedmi kontinentů, který ještě nedobyl. Výstupem na antarktický Mount Vinson (4897 m) se zařadil do elitní skupiny horolezců, kteří se mohou pyšnit zdoláním tzv. 7 summits. Šest včetně Mount Everestu jich má už za sebou z dřívějška.

"Mým snem je dokončit projekt zdolání sedmi nejvyšších vrcholů sedmi světových kontinentů," řekl loni. O tom, že Bém jel na antarktickou výpravu, se spekulovalo už loňskou zimu. Ani tehdy Bém neinformoval, kam na dovolenou pojede.

Na Antarktidě je nyní léto, teploty zde v lednu mohou vystoupat i nad nulu. To však jen na pobřeží. Třináct kilometrů dlouhý Vinson Massif leží asi 800 kilometrů od moře.

Bém čelil kritice, že dovolenou, jejíž podrobnosti tajil, trávil v době, kdy se Praha potýkala s největší sněhovou kalamitou za poslední roky. Prahu v době jeho nepřítomnosti vedl primátorův první náměstek Rudolf Blažek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám