Hlavní obsah

Hasiči jsou zahlceni žádostmi o úklid sněhu ze střech

Novinky, Michaela Urbanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči si v posledních dnech stěžují, že jejich linky tísňového volání zahlcují žádosti o úklid sněhu ze střech. Volajících je takové množství, že jen samotní operátoři mají co dělat, aby všechny hovory vyslechli. Na dispečink totiž volají i majitelé soukromých objektů, kteří si nebezpečný sníh musejí odklízet sami.

Článek

Za bezpečný provoz staveb a tedy i za bezpečný stav a údržbu střech zodpovídá výhradně každý majitel objektu. Sníh a led by lidé měli ze střechy svých domů odstraňovat průběžně. „My se soustředíme na státní instituce, zejména školy, školky, nemocnice. Nemůžeme řešit soukromé případy,“ objasňuje vážnou situaci mluvčí HZS Praha Pavlína Adamcová.

Během pondělního dne HZS v Praze zaznamenala rekord v počtu výjezdů k odklízení napadaného, těžkého sněhu. Hasiči vyjeli celkem ke 146 případům.

Sněhové převisy a rampouchy se tvoří zejména na okrajích šikmých střech. Uvolnění sněhu či ledu hrozí zejména v těchto dnech, kdy se venkovní teploty pohybují nad nulou. Pád sněhu z několikametrové výšky tak může vážně poranit kolemjdoucí nebo poškodit zaparkované automobily.

Podle hasičů by měli lidé při odstraňování sněhu postupovat maximálně opatrně, aby ze střechy nespadli nebo se neprobořili. Ideální je zvolit vhodnou taktiku - sníh odstraňovat rovnoměrně, nenahrnovat jej na jedno místo a ze sedlových střech odstraňovat nános sněhu symetricky z obou střešních ploch, nejlépe současně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám