Hlavní obsah

Schwarzenberg se za černoprdelníky lidovcům neomluvil

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidovcům došla trpělivost s prostořekostí předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Královehradecká organizace KDU-ČSL ho v úterý vyzvala, aby se omluvil za to, že je v listopadovém rozhovoru pro Právo nazval „černoprdelníky“. Schwarzenberg však výraz nepovažuje za urážku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

„Termín, kterým Karel Schwarzenberg veřejně označil členy KDU-ČSL, používali v 50. letech bachaři v kriminálech pro z politických důvodů internované kněze a členy Strany lidové. Je trapné a nevkusné, pokud tento termín dnes veřejně použil politik, který se chlubí tradičními hodnotami a hlásí se ke katolickému vyznání,“ uvedl předseda krajské organizace KDU-ČSL Jiří Veselý.

Schwarzenberg Právu řekl, že jej mrzí, pokud svým vyjádřením někoho urazil. Připustil, že termín "černoprdelníci" používali v 50. letech bachaři, on sám se jej prý naučil od lidovců.

"Já se také nezlobím, když mi říkají 'topinko' a ani Mirka Topolánka se nedotýká, když jej nazývají 'modrým ptákem',  okomentoval svůj slovník Schwarzenberg.

Nespokojenost se stavem české politiky je značná. Zaznamenávám při každé diskusi, že způsob, jak se u nás politika dělá, se většině lidí hnusí, nehledě na to, jestli ji dělá modrý pták, socan či černoprdelník.
Karel Schwarzenberg pro Právo 21.11. 2009<br/>

Výraz „černoprdelníci“ zkomplikoval vztahy mezi TOP09 a lidovci již během prosincového ustavujícího sněmu TOP09. Schwarzenberg na něj pozval předsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu, ale ten podle informací Práva odmítl kvůli hanlivému pojmenování přijít.

Schwarzenberg je znám tím, že přes noblesní vystupování nechodí pro slovo daleko. Jako ministr zahraničí například označil na hranicích demonstrující Rakušany „magory“. A vedení ČSSD se pak podle něj chová jako „povětrná holka“, která by za nápad s 13. důchody zasloužila „zbavit svéprávnosti“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám